Obojí - sladké i hořké mandle jsou snadno dostupné. Sladké mandle jsou jedlé, zatímco hořké mandle se používají na výrobu mandlového oleje. Mandle se obvykle jedí syrové, nicméně mnoho lidí si je přidává do salátů a dalších jídel. Mandlové mléko je lahodným nápojem a dobrou alternativou kravského mléka.
Mandle se dají jíst přímo, nejlépe na hladový žaludek, aby se lépe vstřebávaly živiny, anebo se dají namočit přes noc do vody a jíst ráno ke snídani. Mandle jsou velmi dobrým zdrojem vápníku (266mg/100g = o hodně vyšší než v mléku), vitamínu E, měďi, magnésia a vysoce kvalitního proteinu. Mandle také obsahují velké množství zdravých nenasycených mastných kyselin spolu s množstvím bioaktivních molekul (jako např. vláknina, phytosteroly, vitamíny, další minerály a antioxidanty) které slouží k prevenci kardiovaskulárních onemocnění.
Mezi zdravotní výhody mandlí patří:
Lidé, kteří konzumují mandle 5x za týden mají snížené riziko srdečního infarktu a vzniku rakoviny.
Mandle rovněž snižují špatný cholesterol v krvi. Bylo zjistěno, že flavonoidy obsažené ve slupce mandlí spolupracují s vitamínem E a tak snižují riziko vzniku srdečních chorob.
Fosfor obsažený v mandlích pomáhá budovat silné kosti a zuby. Mandle jsou skvělým zdrojem alkalických materiálů, které prospívají imunitnímu systému.
Pravidelná konzumace mandlí posilňuje nervy, dodává pevnost svalům a pomáhá překonávat stres, depresi a únavu. Diabetici snášejí mandle velmi dobře, protože obsahují málo sacharidů a jejich proteiny a tuky jsou velmi kvalitní.
Vědci z Kalifornské university vytvořili studii určující efekt mandlí na rakovinu tlustého střeva.
Podle autorů, výsledky naznačovaly, že konzumace mandlí může snížit riziko rakoviny tlustého střeva. Výzkum byl publikován v Cancer Letters.