Vejce je přizpůsobeno k tomu, aby poskytovalo bílkoviny, vitamíny a minerály vyvíjejícímu se kuřeti, proto při optimálních životních podmínkách pro slepice jsou vejce cennou potravinou a mají vysoký obsah plnohodnotných bílkovin. Obsahují všechny aminokyseliny pro člověka nezbytné a to v poměru, který je nejpříznivější ze všech běžných potravin.
Z pera průkopnice zdravé výživy Ellen Whiteové:
Reforma stravy musí být postupná. Připravme lid na to, že přijde doba, kdy nebude radno jíst pokrmy z mléka, vajec a s máslem, poněvadž nemocí zvířat přibývá současně s růstem zločinnosti u lidí. V nedaleké budoucnosti bude celé živočišné stvoření úpět působením nemocí, jež jsou kletbou naší země. - 7T 135 (Viz 625.807)
„Lidé s tělesnými sklony se mají dráždivých potravin varovat. Zvláště rodiny, kde i děti mají sklon k smyslnosti, nemají jíst vajíčka. Ale lidé, jejichž krvetvorné ústrojí je slabé zvláště, nemohou-li dostat potraviny náhradní, nemají se zříkat mléka a vajec. Ovšem je nutno dbát na kvalitu mléka i vajec a vařit vejce tak, aby byla co nejstravitelnější." CD 365. odst. 625.
„Jakmile cítíš, že tělesně slábneš, musíš okamžitě něco změnit. Doplň svoji stravu o to, co jsi vynechal. Je to tvá povinnost. Jez dobrá, čerstvá vejce".... „Vejce obsahují látky, které dovedou léčebně zakročit proti jedům..." CD 366. odst. 628.1
Text: Ziskejzdravi.cz