Svým složením jsou ideálním zdrojem energie a pouhých 50g doplní výdaj energie za hodinu tělesné aktivity (316kcal). Lískové ořechy obsahují hodně vitamínu B3, B6, kyseliny listové a pantotenové a hlavně vitamín E 23,9 mg, hořčík 285 mg, fosfor 312 mg, na 100g. Ale také vápník, síru, sodík, nikl, mangan, železo, měď, zinek, jód, chrom, selen a bor. Bor je důležitým elementem pro člověka, protože ovlivňuje zdravotní stav kostí. Obsahují až 62% tuků a 13% bílkovin a nemají téměř žádné sacharidy. Lískové ořechy jsou tedy vhodnou stravou pro diabetiky.
Lískové ořechy jsou tedy vhodné jako součást stravy fyzicky pracujících, turistů a sportovců, těhotných, lidí v rekonvalescenci, mládež, protože jsou bohaté na energii a tuky. Sacharidů obsahují málo a proto se mohou kombinovat se sušených ovocem. Ideální jsou datle, rozinky.
Pravidelnou, nejlépe ranní konzumací můžete podle Dr. Valneta předcházet, ale i léčit ledvinové především urátové kameny.
Lísková jádra lze konzumovat mnohými způsoby. Syrové, pražené, ale i sekané jako součást pomazánek, obilných sekaných, sladkých dobrůtek, posypka na koláče, jako olej z lískových jader, ořechové máslo, pasta. Zkuste rozvinout svou fantazii, případně se inspirovat v našich receptech.