ZiskejZdravi.cz

Kokosové máslo

Kokosové máslo, které je čím dál oblíbenější ve zdravé kuchyni, se vyrábí se mletím dužiny do smetanové konzistence. Někteří výrobci zaměňují kokosové máslo s olejem, ale olej se vyrábí lisováním kokosové dužiny. Kokosové máslo obsahuje asi 65% oleje. Má plnější chuť i vůni než kokosový olej, obsahuje bílkoviny, vlákninu, vitamíny i minerály.

Kokosové máslo se dá použít i při ochraně kůže rukou a nehtů jako krém nebo ve formě zábalu. V kosmetice je kokosové máslo také žádané. Zjemní, vyživí a dodá pružnost a ještě příjemně voní. Podporuje hydrataci, hojí drobná poranění, odstraňuje odumřelé buňky, a když ho smícháte se solí vytvoříte si tak snadný píling. Použijte ho i na spáleniny od sluncem nebo jako gel na holení.

V kuchyni má kokosové máslo široké využit. Použijete ho všude tam, kde je v receptu živočišné máslo nebo margarín a případně i místo smetany. Splňuje raw požadavky, protože není tepelně upravované.

Kokosové máslo je dostupné v několika variantách, jako průmyslově zpracovaná surovina i doma vyrobené. Oboje má své pro a proti, ale asi je lepší domácí výroba, už pro radost z výsledku. Výroba je závislá na výkonu mixeru. Postup je prostý nasypete nastrouhaný usušený kokos do mixeru a mixujete tak dlouho, dokud se hmota nespojí. Kokosové máslo má oblibu pro svou vůni a použití jak se slané, tak i ve sladké kuchyni do dezertů, nápojů, a k výrobě kokosového nápoje. Dřeň s kokosového ořechu se dá použít v syrovém stavu k přímé konzumaci také do pečiva, do müsli na zdobení kaší a na různé zákusky. Mlsné jazýčky mohou vyzkoušet variantu „jednohubky" z datle. Vezmete jednu sušenou datli a v misce smícháte podle chuti tyto ingredience: sezamovou omáčku/pastu, med a kokosové máslo. Datli namočíte do směsi a ihned do úst. Chutná to náramně!

Kokosový ořech je plod kokosové palmy a váha některých ořechů je až 2,5kg. Ořech má obal z tvrdé vrstvy žluté nebo oranžové barvy (exokarp), vláknité vrstvy (mezokarp)- s tou kupujeme kokosový plod, tvrdé jádro (endokarp) a bílou dřeň (polpa), která je určena ke konzumaci. Palma je strom s širokým použitím pro hodnotný život. Jeho listy a dřevo slouží k výrobě sandálů, klobouků a ke stavbě obydlí. Z lýka ořechů se vyrábí provazy a další výrobky. V Indii má kokos pověst stromu, který dává vše potřebné pro život. V Indonésii a v okolních zemích je kokosová palma vysoce ceněna pro svou bohatou výživovou hodnotu.

Kokosové máslo je tedy pouze jedna z možností, jak kokos využít pro zdravý růst člověka. S ohledem na dostatek minerálních solí zejména hořčíku, vápníku a fosforu můžeme tvrdit, že kokos je výborným prostředkem při úbytku kostní hmoty - Oteoporéze. Pravidelnou konzumací kokosu zamezíme odvápnění kostí, bolestem pohybového systému, svalových křečích způsobených poklesem hořčíku v těle a dalších potížích pohybového aparátu.

V kokosové vodě není žádný tuk, ale za to její hodnota minerálů je stejná jako ve dření a litr této vody stačí na denní spotřebu hořčíku ( 300mg), pro dospělého člověka. U malých dětí je zvláště nutné zařadit do jídelníčku kokos ve formě jak nápojů, tak dřeně. Pozitivní vliv zařazení kokosu nebo kokosového másla do jídelníčku dětí se projeví při prořezávání prvních zubů a pro růst zdravých vlasů a nehtů.

Enciklopedie léčivých potravin uvádí zajímavé srovnání poměru tuků v kokosovém ořechu. Mononenasycených tuků je v kokosu 1,43g, polynenasycených 0,366g a nasycených 29,7g. Nasycené tuky jsou zastoupeny v ořechu kokosu ve vysokém procentu a zdá se, že kokos působí tvorbu LDL škodlivého cholesterolu. Pravda je ale jiná.

V molekule kokosu jsou krátké a středně dlouhé řetězce mastných kyselin o počtu asi 6-14 atomů uhlíku v molekule, a ty nezvýší hladinu cholesterolu, i když je nenasyceného tuku poměrně dost. V živočišných tucích jsou tyto řetězce mastných kyselin dlouhé a počet jejich atomů uhlíku v molekule se pohybuje kolem 18. Tam už je hladina cholesterolu ovlivněna velmi nebezpečně. Usazování živočišných tuků v krevním řečišti je fatální, způsobuje vysoký krevní tlak, nemoci srdce a oběhového systému. Neméně tragické jsou mozkové příhody s následkem smrti.

Kokos je také bohatým zdrojem vitaminů C, E a řady B. Kokosové máslo je potravina obsahující mimo jiné proteiny, které podporují růst svalové hmoty, vlákninu, která pomáhá při peristaltice střeva a sacharidy, což výborná výživa pro mozek.

Text: ZiskejZdravi.cz



Eshop - ekodrogerie, byliny, potraviny

Eshop - ekodrogerie, byliny, potraviny

Potraviny - základ pro každé zdravé jídlo

Potraviny - základ pro každé zdravé jídlo

Recepty - uvařte si něco dobrého

Recepty - uvařte si něco dobrého

Zásady stravování - zásady zdravého vaření

Zásady stravování - zásady zdravého vaření

Složení stravy - co má naše strava obsahovat

Složení stravy - co má naše strava obsahovat