Jahody jsou bohaté na vitamín C, draslík, kyselinu folickou a vlákninu. Jeden šálek jahod obsahuje 160% DDD vitamínu C a pouhých 50 kalorií. Dále obsahují 1 g proteinu, 11,65 g karbohydrátů, 3,81 g vlákniny, 23,24 mg kalcia, 0,63 mg železa, 16,60 mg magnésia, 31,54 g fosforu, 44,82 mg draslíku, 1,16 mg selenu, 94,12 mg vitamínu C, 29,38 mcg folátů, 44,82 IU vitamínu A.
Jahody také obsahují mocné antioxidanty antocyaniny, kyselinu elagickou, quercetin a kaempferol, které mají ochranné účinky proti některým druhům rakoviny.
Zdravotní výhody jahod:
Pokud máte problémy se srdcem, arteriosklerózou a prokrvením mozku, jsou jahody pro vás tím pravým ovocem.
Podle britské studie, konzumace antocyaninů - třídy flavonoidů nalezené v jahodách může snížit riziko srdečního infarktu o 32% u žen mladých a žen středního věku.
Flavonoid quercetin obsažený v jahodách je přírodním prostředkem proti zánětům, který snižuje riziko vzniku aterosklerózy a chrání proti poškození způsobenému cholesterolem. Snižují také možnost formování nebezpečných krevních sraženin, majících souvislost s mrtvicemi. Další studie prokázaly, že pojídání jahod pomáhá snižovat hladinu homocysteinu - aminokyseliny spojované s poškozením vnitřní výstelky artérií. Draslík obsažený v jahodách je také spojován s nižším rizikem mrtvicí. Vláknina a draslík podporují zdraví cévního systému a snižují tlak. Účastníci jedné studie konzumovali 4069 mg draslíku za den a snížili tak riziko smrti na ischemickou chorobu srdeční o 49%.
Antioxidanty obsažené v jahodách potlačují působení volných radikálů a růst tumorů a likvidují záněty v těle. Konzumace jahod může díky protizánětlivým účinkům quercetinu potlačit symptomy alergií, jako např. alergickou rýmu a slzení očí.
Jahody působí diureticky a díky svému alkalizujícímu účinku podporují vylučování kyseliny močové. Proto se doporučují při dně a artritidě.
Jahody snižují překrvení žil portálním systému a tím jsou užitečné při hemeroidech, břišní vodnatelnosti a chorobách jater jako chronická hepatitida a cirhóza.
Jahody mají nízky glykemický index a hodně vlákniny, což napomáhá regulovat krevní cukr a jsou tak vhodnou potravinou pro diabetiky. Jedení ovoce bohatého na vodu a vlákninu, jako i jahod, napomáhá pravidelnému pohybu střev a je tak prevencí zácpy.
Text: ZiskejZdravi.cz