ZiskejZdravi.cz

Kopr

Kopr se pěstuje na zahradách především jako významné a voňavé koření. Je podobný fenyklu a může se s fenyklem i splést, ovšem když si přivoníte a ochutnáte je hned jasno. Kopr má velmi výraznou chuť. Jako rostlinka je kopr velmi nenáročný a roste i na chudých půdách. Můžeme ho set hustě a sklízíme nať ve výšce 20 cm a semena na podzim.

Kopr se odedávna používá ke zklidňování zažívacího ústrojí. Jeho esence zmírňuje tvorbu plynů, zlepšuje chuť k jídlu a má mírně zklidňující - sedativní účinky. Uplatňuje se také při škytavce a říhání, ale také zvyšuje tvorbu mléka při kojení.

Koprová nať se výborně hodí do pomazánek, bylinkového másla a koprovku a kulajdu snad znají také všichni. Koprem ale můžeme obohatit i saláty, nasekat ho na chleba, nebo jím posypat brambory.

Při zažívacích problémech si připravíme přibližně 1 čajovou lžičku v šálku vody vyluhujeme a pijeme 2-3 šálky za den.Výborný je jako koření do salátů a vaření.

Text: ZiskejZdravi.cz



Eshop - ekodrogerie, byliny, potraviny

Eshop - ekodrogerie, byliny, potraviny

Potraviny - základ pro každé zdravé jídlo

Potraviny - základ pro každé zdravé jídlo

Recepty - uvařte si něco dobrého

Recepty - uvařte si něco dobrého

Zásady stravování - zásady zdravého vaření

Zásady stravování - zásady zdravého vaření

Složení stravy - co má naše strava obsahovat

Složení stravy - co má naše strava obsahovat