ZiskejZdravi.cz

Tempeh

Tempeh je zvláštní název pro fermentovanou úpravu sójových bobů. Vyrábět se začal v Asii a na ostrově Jáva v Indonésii je hlavní složkou denního jídelníčku. Jeho výroba začala, ostatně jako u většiny - náhodou. Lidé si schovali zbytek do tmavého koutu a později přišli na to, že se jeho podoba změnila. Počáteční nedůvěra zmizela po ochutnání. No a dnes se můžeme těšit z rozšíření sortimentu výrobků pro milovníky bezmasé stravy. Tempeh je potravinou unikátní nejen svým složením a výrobou ale i vlivem na tělesné funkce.

Na trhu koupíte tempeh nejen v obchodech se zdravou výživou, ale i ve větších obchodních řetězcích. Tempeh se vyrábí v různých variantách, populární je uzený, přírodní a marinovaný.

U nás zdomácněl před lety a to díky propagátorům zdravého životního stylu. Tempeh obsahuje, jako jeden z mála rostlinných výrobků, vitamin B12 -kobalamin, a to díky přidané bakterii, která napomáhá kvašení. Obsah vitaminu B12 v tempehu je závislý k odrůdě bakterie a teplotě při finálním procesu. Mimochodem, pokud máte pravidelně tempeh v jídelníčku zastoupen v různých formách, kolísavost vitaminu B12 ani nezpozorujete. Jako náhražka masa je tempeh plnohodnotný. Můžete tedy směle zařadit tempeh do masitých receptů místo masa.

Další výraznou vlastností v tempehu je dobrá stravitelnost. Při výrobě tempehu se z bobů musí odstranit slupka, tím se tempeh řadí mezi potraviny nedráždící trávicí trakt. Sója obecně a tudíž i výrobky z ní působí značně pozitivně na cévní a oběhový systém. Pro osoby se zvýšeným tlakem a vyšším cholesterolem je toto velmi dobrá zpráva. Sója zvyšuje hustotu vápníku v kostech a je tedy v prevenci proti osteoporóze vynikající pomocník a to především díky izoflavonům.

Jsou teorie, které tvrdí, že sója nepříznivě ovlivňuje hormony v organismu. Pokud by tato teorie byla skutečností, vzniká zde otázka, proč se tento negativní vliv neprojevil v zemích, kde sója a výrobky z ní jsou hlavní potravinou pro člověka.

Naopak podle dlouhodobých studií výskytu rakoviny žaludku, prostaty, prsu a tlustého střeva statistiky potvrzují, že procento výskytu této smrtelné choroby je u Japonců na velmi nízké úrovni a to nejen u nich. Dnes už nikdo nepochybuje o složení potravy osob žijících v Asijských zemích. Základem jejich stravy je rýže, sója a výrobky z nich.

Ale abychom byli objektivní, mezi nevýhody soji patří - tak jako u každé luštěniny, plynatost, tvorba kyseliny močové, ale ta se dá snížit doplněním zeleniny a ovoce, které jsou zásadotvorné. Jejich seznam je dlouhý a pestrý, tato témata můžete najít v jiných článcích na našich stránkách.

Tempeh je ze sójových bobů, což je u osob citlivých na alergeny v soji obsažené nevýhodou. Je smutné, že poslední doba se vyznačuje mnoha alergiemi /přecitlivělostí/ na ty druhy potravin, které mají pro růst a zdravý vývoj těla nezastupitelnou roli. Vyvážená veganská strava tělo nevyčerpá, ale dodá živiny a tak obnovuje tělesné síly.

Bůh stvořil všechno pro zdraví člověka v takovém množství, barvách, velikostech a chutích a vůních právě pro dobré zdraví a odolnost vůči vnějším vlivům. Takže pokud bychom si odmysleli špatné prostředí, nevyváženost zeleně, ekologické eroze a katastrofy, kyselé deště a podobné škodlivé vlivy vyvolané lidskou činností, je tato zem a to všude; dostatečně vybavena pro zdravý růst a tělesnou svěžest v každém věku.

Text: ZiskejZdravi.cz



Eshop - ekodrogerie, byliny, potraviny

Eshop - ekodrogerie, byliny, potraviny

Potraviny - základ pro každé zdravé jídlo

Potraviny - základ pro každé zdravé jídlo

Recepty - uvařte si něco dobrého

Recepty - uvařte si něco dobrého

Zásady stravování - zásady zdravého vaření

Zásady stravování - zásady zdravého vaření

Složení stravy - co má naše strava obsahovat

Složení stravy - co má naše strava obsahovat