ZiskejZdravi.cz

Křen

Křen je pálivý, dlouhý kořen, používaný jako přísada do jídla. Má ostrou pálivou chuť. Jeho latinský název je Armoracia rusticana. Křen je původem z východní Evropy a středomoří. Dnes se pěstuje po celé Evropě, Americe a Asii. Japonská varianta křenu Wasabi (Wasabia japonica) má silnější a intenzivnější chuť a jeho dužina je jablečně zelené barvy.

Křen má málo kalorií a tuku. Obsahuje však hodně vlákniny, vitamínů, minerálů a antioxidantů. Má také protizánětlivé, diuretické a nervy zklidňující účinky. Kořen obsahuje mnohé fytochemické složky, které mu dávají jeho typickou chuť. Tyto složky mají také antioxidační a detoxikační účinky.

Křen funguje jako silný stimulant trávicího systému, zvyšuje chuť k jídlu a pomáhá při trávení. Některé z fytochemických složek stimulují sliny a trávicí žlázy k produkci trávicích enzymů.

Křen má velké množství vitamínu C, který je mocným antioxidantem. 100 g čerstvého kořene má 29 mg nebo 41% DDD vitamínu C. Vitamín C pomáhá likvidovat virové infekce tím, že posiluje imunitu těla. Navíc ještě pomáhá odstraňovat škodlivé volné radikály a chránit tak tělo před rakovinou, záněty, infekcemi apod.

Křen také obsahuje přiměřené množství životně důležitých minerálů jako např. sodík, draslík, mangan, železo, měď, zinek a magnesium. Navíc křen obsahuje také menší množství esenciálních vitamínů jako foláty, vitamín B6, riboflavin, niacin a kyselinu pantothenovou.



Eshop - ekodrogerie, byliny, potraviny

Eshop - ekodrogerie, byliny, potraviny

Potraviny - základ pro každé zdravé jídlo

Potraviny - základ pro každé zdravé jídlo

Recepty - uvařte si něco dobrého

Recepty - uvařte si něco dobrého

Zásady stravování - zásady zdravého vaření

Zásady stravování - zásady zdravého vaření

Složení stravy - co má naše strava obsahovat

Složení stravy - co má naše strava obsahovat