ZiskejZdravi.cz

Melasa třtinová

Cukrová třtina je mohutná tráva a svým vzhledem připomíná bambus. V jejím vnitřku je obsaženo 20% cukru. Tento cukr se zde ukládá jako produkt fotosyntézy a jde především o sacharózu ale i malé množství fruktózy a glukózy. Po sklizni se třtina lisuje a pak z vyteklé šťávy se přefiltruje, zahustí a krystalizuje jantarově zbarvený třtinový cukr. Třtinový cukr je charakteristický příjemnou, lehce karamelovou chutí a jako zbytkový produkt zůstane třtinová melasa. Proces krystalizace cukru se opakuje 3x a výsledný melasový odpad se podle toho rozlišuje na A,B,C.

Melasa je také nazývána „Černým zázrakem" a je to především proto, že obsahuje koncentrované zdraví prospěšné látky. Domorodci, kteří pracují na plantážích s cukrovou třtinou a používají jí ve svém jídelníčku jsou odolnější vůči nemocem a jsou celkově energičtější.

Melasa obsahuje asi 50 % cukru, ten však již není schopen vykrystalizovat. Melasa je velmi tmavá, mazlavá a lepkavá, má nižší obsah cukru a vysoký obsah minerálů především vápníku, železa, hořčíku, fosforu, draslíku, sodíku. Z vitamínů obsahuje melasa vitamíny skupiny B, a vitamíny A, D a C. Mezi další nutriční prvky patří měď, zinek, inozitol, kyselina pantothenová, listová, esenciální aminokyseliny, enzymy a mastné nenasycené kyseliny.

Melasu můžete používat v podstatě v jakémkoli věku. Může se přidávat jak kojencům od 6 měsíců, lidem v produktivním věku, tak i seniorům. V každém věku vám přinese posílení a doplnění tolik potřebných látek na které je naše běžná strava chudá. Melasa má svou specifickou a ne každému příjemnou chuť, pokud vám tedy nechutná zkuste jí naředit vlažnou vodou a okyselit citrónem, nebo přidat do jogurtu či kaše. Melasu můžete používat i při vaření například do omáček.

Melasu užíváme 2 čajové lžičky denně a pokud potřebujeme zvýšenou dávku a doplnění minerálů tak 4-5 lžiček denně. Na melasu nejsou zjištěny žádné vedlejší účinky. Třtinová melasa totiž působí v našem organismu, na rozdíl od melasy řepné, neutrálně až zásaditě, což má pro lidský organismus závažný význam. S úspěchem můžete melasu použít do koláčů, pudinků a jiných sladkých jídel.

Cévní systém: melasa pomůže při arterioskleróze, vysokém krevním tlaku, křečových žílách, anémii, angíně pectoris, infarktu, hemeroidech.

Nervový systém: melasa pomáhá při různých neurózách a migrénách

Kůže a sliznice: melasa urychluje hojení, pomáhá při dermatitidě, ekzémech, lupence, bércových vředech, zánětech, mírní projevy alergie.

Gynekologické problémy: pomáhá při gynekologických zánětech

Pohybové ústrojí: zlepšuje stav kloubů a kostí pomáhá při artritidě, artróze, revmatickém onemocnění, při kostních metastázách, osteoporóze.

Poruchy metabolismu: melasa posiluje obranyschopnost, pomáhá při chronické zácpě, diabetu, žlučníkových kamenech i kamenech ledvinových, zažívacích problémech, hypovitaminóze a obezitě.

Text: ZiskejZdravi.cz

 



Eshop - ekodrogerie, byliny, potraviny

Eshop - ekodrogerie, byliny, potraviny

Potraviny - základ pro každé zdravé jídlo

Potraviny - základ pro každé zdravé jídlo

Recepty - uvařte si něco dobrého

Recepty - uvařte si něco dobrého

Zásady stravování - zásady zdravého vaření

Zásady stravování - zásady zdravého vaření

Složení stravy - co má naše strava obsahovat

Složení stravy - co má naše strava obsahovat