ZiskejZdravi.cz

Karob

Nebo-li Rohovník obecný, latinsky ceratonia siligu.Co všechno víme o karobu; známe karobový prášek, karobové bonbony, karobovou čokoládu, karobový sirup a tak dále. Karob můžeme už dnes skloňovat s podstatnými jmény všech výrobků, kde se přidává čokoláda jako barvivo, sladidlo, pochutina, cukrovinka a do pečení i do slaných jídel.

Karob používáme všude tam, kde brání alergie na kakao a lepek, jako rovnocennou náhražku nežádoucí čokolády a kakaa. Je velmi zajímavé, že karob má několikrát vyšší obsah vápníku než právě kakao, má minimum tuku, žádný kofein, je přirozeně nasládlý a je mnohem lépe snášen. Mimochodem karob neobsahuje puriny, na rozdíl od velmi vysokého obsahu purinů v kakau, je tedy velice prospěšný kloubům a ledvinám hlavně u osob trpících dnou.

Rohovník obecný roste v oblasti Středozemního moře už několik tisíc let. Je to stálezelený strom vysoký do 20m. Má oválné listy a květy rostou rovnou ze silných větví nebo přímo z kmene. Karobové lusky dosahují délky až 30cm. Lusky jsou světle zelené a po dozrání mají tmavě červenou až tmavě hnědou barvu. Po sklizni se suší a bez semínek (plodů), se melou na jemný prášek tmavý a světlý.

Karob má velmi zajímavé složení, je bez kofeinu a škodlivých příměsí, obsažených v kakau a čokoládě. Obsahuje do 10% bílkovin rostlinného původu, přibližně 50% cukru v přirozeném složení, hořčík, draslík, vápník a minerály ve stopovém množství mangan, chrom, měď a železo. Zvláště cenné jsou vitaminy řady B a vitaminu A. Tuku v karobu moc nenajdeme, ale za to je bohatý na vlákninu pektin a lignin (látky, který reguluje žaludeční šťávy). Ta na sebe váže vodu, tím pomáhá trávení, zklidňuje průjmová onemocnění a žaludeční nevolnost a napomáhá snížit cholesterol.

Dnes se karob dováží, především z Kypru, výrobek z karobu - karobový sirup, který pro svou sladivost nahrazuje cukr a pro svůj vysoký podíl vápníku slouží jako prevence proti osteoporóze. Na Kypru se mu říká černé zlato, ale na rozdíl od ropy, nemá tak devastující vliv na přírodu a lidem je velmi prospěšnou potravinou na čistě přírodní bázi.

Je zajímavé, že semínka (plody lusků karobu) sloužila kdysi jako měrná váha pro drahé kovy a kameny. Toto semínko má stálou hmotnost 0,2 gramu. Název „karát" pochází z původního arabského výrazu pro semínka „kharrub" a řecky je to v překladu „kerátion" a krůček k tomu je už český překlad „karát".

Přiznám se, že na první ochutnání mne karob moc nezaujal, ale s postupem času a se změnou jídelníčku je to pro mne lahůdka. Jáhlový desert s ovocem a politý karobovou čokoládou, zapečený v troubě je skutečná lahůdka hodná sváteční tabule.

Bůh dává skutečně širokou paletu lahůdek pro každého. Stačí si jen vybrat. Kombinace zdraví a chuti se v minulosti nedávala do přímé souvislosti, ale tato doba už je díky Bohu minulostí.

Text: ZiskejZdravi.cz



Eshop - ekodrogerie, byliny, potraviny

Eshop - ekodrogerie, byliny, potraviny

Potraviny - základ pro každé zdravé jídlo

Potraviny - základ pro každé zdravé jídlo

Recepty - uvařte si něco dobrého

Recepty - uvařte si něco dobrého

Zásady stravování - zásady zdravého vaření

Zásady stravování - zásady zdravého vaření

Složení stravy - co má naše strava obsahovat

Složení stravy - co má naše strava obsahovat