Co se týče nutriční hodnoty, je čekanka skvělým zdrojem vitamínů a minerálů, včetně zinku, magnesia, manganu, kalcia, kyseliny listové a draslíku a stejně tak i vitamínů A, B6, C, E a K.
Zdravotní výhody čekanky:
Jedním z nejobvyklejších důvodů proč zařadit čekanku do stravy je zlepšení funkcí trávicího systému. Čekanka obsahuje inulin, který je mocným probiotikem.
Inulin je nejen prospěšným pro trávicí systém, ale také snižuje špatný cholesterol v krvi. Tento LDL cholesterol je jedním z hlavních důvodů vzniku aterosklerózy a vysokého krevního tlaku. Také přispívá ke vzniku infarktu a mrtvice.
Čekanka je také plná rostlinných fenolů, které byli označeny v mnohých studiích jako anti-trombotické a anti-arytmické složky. Jsou považovány za antioxidanty a studie ukazují, že káva vyrobená z čekanky může významně vylepšit rovnováhu krve a plasmy v těle, což snižuje možnost kardiovaskulárního onemocnění.
Výzkum ukázal, že extrakt z čekanky může pozitivně ovlivňovat růst tumorů. Čekanka totiž obsahuje látky, které mají anti-tumorové působení.
Čekanka se tradičně používá jako lék na artritidu a studie ukazují, že čekanka má významné protizánětlivé účinky.
Čekanka je dobrým zdrojem oligofruktózy a inulin je sám o sobě forma přírodní vlákniny. Tyto látky pomáhají při snižování hmotnosti. A ještě jednou o inulinu. Protože se jedná vlastně o vlákninu, napomáhá peristaltice střev. Snižuje se tak možnost zácpy. Můžeme tak předejít mnoha střevním onemocněním, včetně rakoviny žaludku a střev.
Čekanka má také sedativní účinky. Může zmenšit úzkost a uklidnit mysl, zmírňuje stres a jeho nebezpečné účinky na tělo. Extrakt z kořene čekanky se často používá jako diuretikum. Časté močení eliminuje přebytečnou vodu z těla a přispívá také k dobré kondici ledvin. No řekněte, nestojí za to zařadit čekanku do svého jídelníčku?