ZiskejZdravi.cz

Brambory

Brambory, zemáky, bandury, bandorky atd.... kolik krajů- tolik názvů. Brambory byly před 30 lety považované za jídlo prostého lidu. Pokud si pamatuji rozdělovaly se brambory na: k uskladnění a ranné. Dnes je tolik brambor (1300 druhů), že stačí vědět jak je chceme upravit a k čemu je budeme konzumovat a potom hezkou procházkou nebo autem zajedeme do některého z nákupních center a vybereme si. Známe základní typy - varný typ A, B, C.

Varný typ A (označovaný zelenou barvou) jsou pevné, nejsou moučnaté a hodí se především do salátů.

Varný typ B (označovaný červenou barvou) jsou brambory polopevné, mírně moučnaté a používáme je nejběžněji jako přílohu či do gulášů, polévek.

Varný typ C (označovaný modrou barvou) jsou brambory moučnaté, měkké, snadno se rozváří. Používají se především na kaše, knedlíky, bramboráky

Zdá se to být nejpěstovanější potravina na světě. Přestože brambory obsahují toxické glykoalkaloidy, hlavně solanin, není potřeba se toho obávat. Otravy konzumací brambor jsou vzácné a spíše z nedopatření kdy děti jedly zelené kulaté plody na rostlině. Při teplotách nad 170 °C se tyto látky částečně rozkládají a také z toho důvodu přidáváme při vaření brambor kmín, který solanin vychytává.

Málo kdo ale přemýšlí o tom, že díky bramborám je možné také uzdravení.

Šťáva z brambor se dá použít při překyselení žaludku. Pár lžic před jídlem a je to. Brambory jsou vyváženým zdrojem proteinů, i když jich není mnoho, přesto stačí ke zdravému růstu. Na aminokyselinu lisin jsou brambory bohaté, ale v obilí se jí moc nevyskytuje, proto je vhodná kombinace právě třeba s kukuřicí. Brambor je výživově pohodář, neunaví žaludek, je lehce stravitelný. Navíc je výborným dietním pokrmem třeba pro lidi s vředovou chorobou žaludku a trávicími potížemi, při obezitě, pomáhají při kardiovaskulárních obtížích- jsou bohaté na draslík a chudé na sodík a tuky.

Jsou vhodné i pro diabetiky, přes to, že obsahují škroby, ty se ale tráví pomalu a nezvýší hladinu cukru v krvi. Brambory mají alkalický účinek - částečně neutralizují kyseliny, tím jsou úlevou pro ledviny a zmírňují usazování kyseliny močové a zabraňují tvorbě močových kamenů.

Napadá mne dát do tohoto místa nějaký chutný recept, ale je jich tolik.... například bramborová kaše, odborněji pyré. Pamatuji si, že když jsem nevěděla co vařit- znáte to, stále dokola a dokola a ono to nekončí, byla nejvítanější pochoutkou právě brkaše a s česnekem je to příjemná změna. Obměňuji bramborák různými doplňky, kysaným zelím, cibulí, houbami, na sucho orestované, na malé kousíčky nakrájené česnekové/uzené tofu a tak podobně.

Složka Jednotka Průměrný obsah Prvek (mg/100 g) Průměrný obsah Složka (mg/100g) Průměrný obsah
voda g/100 g 79,0 Na 7 vitamin C 11-21
bílkoviny g/100 g 2,1 K 360 vitamin D -
tuky g/100 g 0,2 Ca 6 vitamin E stopy
cukry g/100 g 0,6 Mg 14 vitamin B6 0,31
škrob g/100 g 16,6 P 37 vitamin B12 stopy
vláknina g/100 g 1,3 Fe 0,4 karoten stopy
mastné kyseliny g/100 g 0,1 Cu 0,08 thiamin 0,21
cholesterol g/100 g 0 Zn 0,4 riboflavin 0,02
energie kJ/100 g 318 Mn 0,1 niacin 0,6

Zdroj tabulky: Wikipedie



Eshop - ekodrogerie, byliny, potraviny

Eshop - ekodrogerie, byliny, potraviny

Potraviny - základ pro každé zdravé jídlo

Potraviny - základ pro každé zdravé jídlo

Recepty - uvařte si něco dobrého

Recepty - uvařte si něco dobrého

Zásady stravování - zásady zdravého vaření

Zásady stravování - zásady zdravého vaření

Složení stravy - co má naše strava obsahovat

Složení stravy - co má naše strava obsahovat