To ale neznamená, že její používání je nějak omezeno. Naopak, sojová smetana se dá využít i ve zmrzlině, na omáčky, do polévek, desertů a jistě najdete další varianty.
Tofu, sojový nápoj a sojová smetana obsahují takzvané nevýživové, ale o to více důležité přírodní látky, které jsou v těle velice aktivní. U mužů i u žen způsobují ochranný val proti chorobnému bujení rakovinových buněk. Je dokázáno a podloženo vědecky, že národy dálného východu; Japonsko, Čína, Korea a další, mají daleko menší výskyt rakoviny reprodukční soustavy. Je to způsobeno tím, že na dálném východě je každý den v jídelníčku nějaký produkt ze sojových bobů.
Je pravda, že někdo může být citlivý na soju luštěninu. Ale použitím kvalitních výrobků ze sojových bobů například: sojového nápoje, sojových omáček, tempechu, miso, sojové smetany nakonec zjistí, že mu to nevadí, protože při výrobě těchto produktů, dráždivé složky sojových bobů, zůstanou v okaře, nebo se způsobem zpracování jejich účinky zmírní. Naopak je mile překvapen, že se jeho zdraví stále zlepšuje. U žen i mužů se konzumací sojových produktů zlepší zdraví a ustoupí i takové problémy jako jsou návaly horka při menopauze, zlepší se cyklus menstruace, sníží se riziko rakoviny prsu, u mužů rakovina prostaty.
Pokud začneme v jakémkoli věku častěji zařazovat do svého jídelníčku výše zmíněné potraviny, potěší nás růst vlasů, pevnější nehty, hormonální rovnováha, pevnější kosti, odolnější kardiovaskulární systém, snížení cholesterolu (LDL), strašák ateroskleroza už nás nemusí děsit! Pravidelnou konzumací výrobků ze soji i sojové smetany se arterie rozšiřují a měknou. Z toho také vyplývá, že se také snižuje přilnavost krevních destiček, tím se zabrání vzniku trombů a potom nehrozí infarkt nebo mrtvice. A toto je velice pozitivní zpráva pro osoby, které k těmto druhům onemocnění mají dědičné dispozice.
Výzkumem se zjistilo, že v tofu a sojovém nápoji je největší množství fytoestrogenů typu izoflavonů, k nimž patří i genistein, který zastavuje růst rakovinných buněk v prsu.
Sojová smetana, tofu, tempech, sojové boby, nápoje z nich, to jsou naprosto plnohodnotné potraviny, které naplňují potřeby našeho zdraví každý den. Jsou plné proteinů, minerálů a vitamínů.
Ale jedna látka, obsažená v sojových bobech (která není v jiných luštěninách), mne zaujala pro své zvláštní vlastnosti a tou je velice důležitá esenciální aminokyselina methionin. Snižuje hladinu cholesterolu, pomáhá detoxikovat organismus od těžkých kovů, chrání před lámavostí vlasů. Redukuje nadváhu, chrání játra a ledviny, zlepšuje výživu vlasů, nehtů a pokožky.
Pán Bůh nás stvořil plně zdravé a když si uvědomíme, jak s hříchem člověk začal narušovat Boží plán pro naše zdraví, jak žije, jak se stará o své okolí, jak se chová k přírodním zdrojům, je hotový zázrak, že ještě žijeme. Zdravé recepty se sojovou smetanou najdete v naší kategorii recepty.
Text: Ziskejzdravi.cz