Sója je bohatá i na vitamíny skupiny B (kromě vitamínu B12), vitamín E, ale je chudá na vitamín C a vitamín A. Ty se musejí doplňovat čerstvou zeleninou či ovocem, což má být součást každého jídla. V sóji je obsaženo i dostatek minerálů fosforu, hořčíku, draslíku a vápníku a především železa. Železo je zastoupeno až 5x více než v mase. Sója je tedy velmi hodnotnou a komplexní potravinou, kterou bychom jistě měli zařadit do svého jídelníčku.
Mezi významnou složkou sóji, patří takzvané fytoestrogeny, což jsou přírodní rostlinné ženské hormony. Ty pomáhají ženám v období před a během menopauzy a to bez vedlejších účinků, kterými oplývá léčba medikamentózní. V Japonsku, kde se sója hojně používá dokonce ani neznají pojem „návaly horka“, protože ženy snášejí období menopauzy bez významných problémů. Často se dočtete, že tyto hormony zapřičiňují u mužů problémy s plodností. Vzhledem k tomu, že přírodní fytoestrogeny v sóji jsou bez vedlejších účinků, hodí se jak pro ženy, tak pro muže a nemusíme se toho obávat.
Sója má i mnoho pozitivních účinků na srdce a cévy a chrání organismus před arteriosklerózou, ischemickou chorobou srdce i infarktem myokardu. Zlepšuje totiž proudění krve v cévách. Krom toho působí blahodárně i na pohybový systém, protože sója zvyšuje hustotu vápníku v kostech a výborně tak chrání proti osteoporóze. Je také vyzkoumáno, že každodenní konzumace sóji pomáhá chránit před rakovinou střeva, konečníku, žaludku, prostaty i plic. Obsah kyseliny fytové totiž dokáže spolehlivě neutralizovat působení karcinogenů ve stravě. Pokud vynecháme masitou stravu, která svými proteiny narušuje funkci ledvin, ledviny se při konzumaci sóji regenerují a posílí.
Není žádným tajemstvím, že sója obsahuje i látky, které jsou pro naše tělo těžko stravitelné, a zabraňují vstřebávání ostatních živin. Takzvané antinutriční látky. Pokud ale sóju vhodně upravíme namočením a vařením, klíčením, nebo kvašením, tyto látky částečně nebo i úplně odstraníme.
I při mnoha významných a blahodárných účincích sóji na náš organismus, je potřeba všeho s mírou. Mnoho lidí se stane vegetariány a maso jednoduše nahradí sójou, která se dá upravit tak, že je masu chuťově i vzhledově nejblíže. Je potřeba ale potraviny vhodně kombinovat a nevynechávat i mnoho dalších prospěšných luštěnin, jako je hrách, fazole, boby, čočka a nezapomenout na to, že bílkoviny se nahradí i ořechy, semeny, a celozrnným obilím, které je též velmi hodnotné a zdravé.
A Bůh řekl: Hle, dal jsem vám každou rostlinu mající semena na povrchu celé země a každý strom, na němž je ovoce mající semena. To budete mít za pokrm. (1Mojžíšova 1,29)
Ze sojových výrobků preferujeme ty, které jsou co nejméně technologicky náročně zpracované, jako je tofu, tempech, sojový nápoj, sójová mouka. Ale vyhýbáme se sušenému sojovému masu, které je sice živočišnému masu chuťově blízké, ale za to je mrtvou, chemicky zpracovanou potravinou. Při nákupu sojových výrobků také dbáme, aby nebyly z geneticky pěstovaných plodin. Takto pěstovaná sója byla geneticky pozměněná tak, aby byla odolná proti herbicidu firmy Monsanto - Roundup. Avšak následky genetických zásahů mohou být další velkou kapitolou.