Podívejme se, jak je hlávkový salát prospěšný našemu tělu. Z tabulky dole vidíme, že má velmi důležité zastoupení vody - necelých 95% a velmi málo sacharidů. Salát, tedy hlávkový salát je pro své bohaté zastoupení minerálů draslíku, hořčíku, vápníku, sodíku, křemíku, fluoru a železa vysoce ceněnou potravinou.U salátu platí že čím jsou listy tmavší, tím jsou hodnotnější a výživnější. Třeba takový Římský salát se pyšní nejvyššími nutričními hodnotami v kategorii salátů. U ledového salátu je tomu naopak.
Účinky salátu na lidské zdraví:
- nízký obsah tuku a málo kalorií.
- salát má téměř ideální poměr Omega 3 a 6 mastných kyselin - dvě ku jedné.
- salát obsahuje hodně kompletního proteinu.
- salát pomáhá při nespavosti. Bílá tekutina, kterou vidíme, když přelomíme salát se nazývá lactucarium. Tato tekutina má účinky podobné opiu a tak nám pomáhá při usínání.
- Minerály obsažené v salátu napomáhají odstraňování toxinů z těla.
- Salát má nízký glykemický index 15, ale vzhledem k nízké kalorické hodnotě se tento považuje za téměř nulový. Potraviny s nízkým glykemickým indexem jsou považovány za ideální pro jedince, kteří si musí sledovat cukr v krvi ze zdravotních důvodů.
- Salát pomáhá při zácpě díky vysokému obsahu vlákniny.
Diabetici: mohou konzumovat, hlávkový salát, při každém jídle a pokud si ho dají jako lehkou druhou večeři, navodí jim příjemnou únavu a ulehčí usínání také pocitem sytosti.
Obezita: hlávkový salát navozuje pocit nasycení, zmírňuje napětí a nemá téměř žádné kalorie. Ve spojení s vitaminy a minerály je ideální potravina pro velkou porci s výbornými dietetickými výsledky.
Zažívací potíže: někdo říká salát až po jídle, ale u hlávkového salátu platí opak, tonizuje žaludeční šťávy a tím usnadní trávení.
Poruchy nervové soustavy: hlávkový salát navodí pocit sytosti a zklidnění látkami, které svým chemickým složením připomínají omamné látky. Na rozdíl od drog není látka obsažená v Hlávkovém salátu návyková. Toto ve spojení s vitaminem B - ten dodává výživu nervům a tím je zklidňuje a otužuje. Proto je hlávkový salát vhodný pro osoby vystavené stresu, úzkostem a psychickému vypětí.
Zácpa: v hlávkovém salátu je dostatek vlákniny a ta, jak víme, podporuje peristaltiku střeva a má lehký laxativní účinek. Tabulka udává dlouhodobě průměrný obsah živin, prvků, vitamínů a dalších nutričních parametrů zjištěných v hlávkovém salátu.
Složka
|
Jednotka
|
Průměrný obsah
|
Prvek (mg/100 g)
|
Průměrný obsah
|
Složka (mg/100g)
|
Průměrný obsah
|
voda
|
g/100 g
|
95,1
|
Na
|
3
|
vitamin C
|
5
|
bílkoviny
|
g/100 g
|
0,8
|
K
|
220
|
vitamin D
|
0
|
tuky
|
g/100 g
|
0,5
|
Ca
|
19
|
vitamin E
|
0,57
|
cukry
|
g/100 g
|
1,
|
Mg
|
5
|
vitamin B6
|
0,04
|
celkový dusík
|
g/100 g
|
0,13
|
P
|
18
|
vitamin B12
|
0
|
vláknina
|
g/100 g
|
0,9
|
Fe
|
0,4
|
karoten
|
1,02
|
mastné kyseliny
|
g/100 g
|
0,4
|
Cu
|
0,01
|
thiamin
|
0,12
|
cholesterol
|
g/100 g
|
0
|
Zn
|
0,1
|
riboflavin
|
0,02
|
energie
|
kJ/100 g
|
59
|
Mn
|
0,3
|
niacin
|
0,4
|
Zdroj tabulky - Wikipedie
Šťáva z listů obsahuje malé množství organických kyselin (jablečná, citronová, šťavelová). Zároveň obsahují asparagin a hořký lactusin.
Text: ZiskejZdraví.cz