Zhruba dvě třetiny kalorií avokáda pocházejí ze zdravých tuků. Většina z nich jsou mononenasycené tuky ve formě oleické kyseliny. Mononenasycený tuk je považován za zdravý tuk, který snižuje hladinu špatného cholesterolu v krvi a riziko mrtvice a srdečních chorob.
Avokáda jsou výborným zdrojem draslíku (obsahují ho více než banány). Navíc jsou bohatá na vitamín K, B5, B6, B9, C a E. Středně velké avokádo obsahuje 4 g proteinu, což je více než u ostatního ovoce a 11g vlákniny. Obsah cukru v avokádu je poměrně nízký. Polovina avokáda obsahuje cca. 0,2 g cukru.
Zdravotní výhody avokáda:
Avokáda snižují špatný cholesterol v krvi, riziko cukrovky, pomáhají při snižování hmotnosti a slouží jako prevence rakoviny.
Avokádo obsahuje tuky jako kyselinu linolovou a fosfolipidy, které jsou velmi důležité pro metabolismus nervové soustavy. Také obsahuje vitamín B6, důležitý pro správnou funkci neuronů. Proto avokádo přináší úlevu lidem trpícím nervozitou, podrážděností nebo depresí.
Výzkum naznačuje, že konzumace avokáda může pomáhat snižovat hladinu špatného cholesterolu v krvi. Po týdnu diety obohacené o avokádo, byli pacienti svědky klesnutí špatného cholesterolu o 22% a stoupnutí hladiny dobrého cholesterolu v krvi o 11%.
Avokáda také snižují riziko cukrovky a mrtvice. Avokádo je vhodným doplňkem léčby arteriosklerózy, hypertenze a ischemické choroby srdeční.
Avokádo obsahuje tuky jako kyselinu linolovou a fosfolipidy, které jsou velmi důležité pro metabolismus nervové soustavy. Proto se doporučuje lidem trpícím nervozitou, podrážděností nebo depresí.
Četné studie prokázaly, že avokádo je prospěšné pro diabetiky, jelikož v krvi pomáhá udržovat správnou hladinu glykemie, snižuje hladinu cholesterolu a zlepšuje profil lipidů.
Avokádo je zásadité a má zvláčňující a ochranný účinek na sliznici. Je ideálním doplňkem stravy lidí, kteří mají žaludeční vředy nebo gastritidu.