ZiskejZdravi.cz

Moruše

Moruše jsou chutné a výživné bobule, kterým se těší lidé na celém světě. Moruše jsou plodem ze stromu Morus alba. Je to přirozeně sladké ovoce, které vypadá velmi podobně jako ostružiny. Moruše roste na stromech a pěstuje se v teplých oblastech Asie, Afriky a Ameriky.

Existuje několik druhů moruše, které zahrnují červené, černé a modré verze ovoce. Ovoce moruše je obvykle k dostání v sušené formě. Jedná se o univerzální ovoce a lze je snadno integrovat do různých receptur. Listy stromu moruše obsahují živiny, které se používají jako potrava pro chov bource morušového a roste ve svazcích nazývaných "peckovice". Ty jsou také používán pro různé léčivé vlastnosti, jako je při léčbě vypadávání vlasů, dále jsou protizánětlivé a působí antibioticky.

Moruše je energickou zásobárnou živin a je výborným zdrojem bílkovin. 85 gramů moruše má 9 gramů bílkovin. Moruše je obrovským zdrojem železa, vápníku, vitaminů A, C, E a K, kyseliny listové, thiaminu, pyridoxinu, niacinu a vlákniny. Antioxidanty obsažené v moruši „opravují" volné radikály. Resveratrol, antioxidant, se v moruši vyskytuje hojně. To přispívá k podpoře zdraví srdce a celkové vitalitě.

Moruše je také bohatá polynutrienty jako anthocyaniny, flavonoidy, lutein Zea-xanthin, B-karoten a A-karoten.

Zdravotní výhody

Přínosy moruše pro zdraví lze odvodit z její šťávy, která je plná vitamínů, minerálů a antioxidantů.

1. Léčí civilizační nemoci:

Moruše je bohatá na anthokyan, který se nachází v ovoci moruše a má léčivé vlastnosti na civilizační onemocnění, a je také používán jako přírodní potravinové barvivo.

2. Prevence rakoviny:

Moruše jsou dobrým zdrojem resveratrolu, silnou rostlinnou živinou, která dle výzkumů slouží k prevenci rakoviny. Obsahuje vysoké množství antioxidantů, které brání růstu nádorových buněk.

3. Snižuje riziko vzniku krevních sraženin a mrtvice:

Moruše jsou známy, že zlepšují krevní oběh a jsou prospěšné jako protizánětlivý prostředek, který pomáhá snižovat krevní tlak a vytváří prostředí v těle méně náchylné ke krevním sraženinám a mrtvici. Šťáva z moruše může pomoci zmírnit některé z příznaků, pokud trpíte anémií. Kromě všeho, pomáhá v prevenci onemocnění srdce.

4. Čistí krev:

Moruše jsou považovány za krevní tonikum. Čistí krev, zlepšují její oběh a pomáhají při posilování celého systému. Obohacují krev v procesu, zatímco zjemňují a zklidňují nervy.

5. Čistí játra a posiluje ledviny:

Moruše jsou známé pro posílení ledvin a čistí játra.

6. Zabraňuje chřipce a nachlazení:

Moruše je bohatá na vysoký obsah vitamínu C a flavonoidů, které jsou přirozeným imunitním vzpružičem a tímto tak zabraňuje chřipce, působí proti kašli a nachlazení i při jiných nemocech. Moruše také pomáhá s problémy gastritidy (zánětu žaludku) a chronické hepatitidy.

7. Urychluje regeneraci:

Šťáva z moruše je velmi prospěšná pro pooperační pacientů. Urychluje hojení, zlepšuje krevní oběh a brání vzniku infekce. Často se používá k urychlení zotavení po porodu a používá se na zánětlivé otoky po operaci.

8. Reguluje hladinu cukru v krvi:

Moruše obsahují látky, které podporují vyváženou hladinu cukru a kontrolu hladiny cukru v krvi u diabetiků. Flavonoidy přítomné v moruši brání u pacientů vzestup a pád hladiny cukru. Takže je vysoce efektivní k tomu, aby se zabránilo komplikacím u diabetických pacientů.

9. Působí na zdraví srdce:

Konzumace moruše se ukázala jako prospěšná pro zdraví srdce. Posiluje nervový systém a snižuje špatný cholesterol a tím zabraňuje zablokování průtoku krve. Takto je velmi účinná v prevenci infarktů a mozkových příhod.

10. Reguluje hladinu cholesterolu:

Pravidelná konzumace moruše bude udržovat hladinu cholesterolu v mezích.

11. Zlepšuje chuť k jídlu:

Pravidelná konzumace moruše podporuje trávicí systém, zvýšuje chuť k jídlu.



12. Posiluje imunitu:

Moruše může vyvážit vnitřní sekrece a zvyšit imunitu. To podporuje správnou tvorbu tělní tekutiny. Pomáhá také lidem, kteří trpí dehydratací. Lidé, kteří trpí nedostatkem tělesné tekutiny by měly brát deset miligramů moruše denně.

13. Zlepšuje zrak:

Vypití sklenky džusu moruše rovněž zlepšuje zrak. Má vysoký obsah vitamínu A, který posiluje náš zrak a zmírňuje únavu očí, což je ideální pro lidi, kteří tráví hodiny na počítači. Také chrání oči před volnými radikály, které jsou příčinou ztráty zraku oční sítnice a degenerace.

14. Má protistárnoucí vlastnosti:

Moruše, stejně jako jiné plody, jsou bohaté na antioxidanty, které jsou známé jako efektivní protistárnoucí činidlo.

15. Čistí pokožku:

Má vlastnosti, které pomáhají při vyčištění tmavých skvrn a jiných skvrn na kůži obličeje.

16. Omlazuje pleť:

Proces syntézy melaninu je efektivně regulován, což vám umožní získat jasnou a zářivou pleť, kterou jste vždy chtěli. Odborníci doporučují jíst ovoce nebo pít morušový čaj a šťávu k omlazení pokožky.

17. Léčí kožní problémy:

Listy morušového stromu můžete nechat v hrnci s horkou vodou po dobu okolo třiceti minut k léčbě kožních onemocnění, stejně jako nachlazení, bolesti v krku a horečky.

18. Léčí suchou a citlivou pleť:

Morušové listy mohou být použity k léčbě extrémně suché pokožky tím, že je namočíte na pár dní do kokosového nebo olivového oleje a pak olej aplikujete na kůži. Může být použit také krém k ošetření kůže, suché a náchylné k podráždění.

19. Vytváří pleť jemnou a zářivou:

Můžete také najít koupelové soli a mýdla vyrobené z moruše, aby vaše pokožka byla jemná a zářivá. Listy mohou být použity v sauně a horké koupeli a přitom tak mají pomoci otevřít póry, stejně tak i detoxikovat vaše tělo. Pára, která obsahuje infuzi morušového listí umožňuje, aby se vaše tělo potilo a regulovalo metabolismus vašeho těla stejně.

20. Omlazuje vlasy:

Moruše mají vlastnosti, které mohou napomoci tomu, aby vaše vlasy zdravější. Je dobře známo, že morušové bobule podporují růst vlasů, čímž se zabráňuje vypadávání vlasů. To je obzvláště vhodné pro pacienty s rakovinou, kteří podstoupili chemoterapii, kdy jsou jejich vlasové folikuly omlazovány působením látky získané z ovoce moruše.

21. Podporuje růst vlasů:

Pokud trpíte vypadáváním vlasů, extrakty z moruše jsou bezpečnou a přírodní alternativou oproti chemickému nebo chirurgickému ošetření. Můžete použít na vlasy šťávu, aby podporovaly jejich růst.

22. Způsobuje, že vlasy jsou přirozeně zabarvené:

Produkce melaninu ve vlasech je moruší umocněna. To umožňuje zachovat přirozenou barvu vašich vlasů. To je skvělá zpráva především pro lidi, kteří trpí předčasným šedivěním vlasů. Pravidelné pití morušové šťávy vám může být prospěšné, pokud chcete mít zdravé vlasy, ať už vám šedivějí či nikoliv.

Jak vybrat a skladovat moruše

Zralé bílé a červené moruše lze nalézt v průběhu pozdní části jara nebo během rané fáze letní sezóny. Černé moruše zrají až na konci léta. Jakmile jsou plody zralé, je nejlepší je ihned sklízet, protože jak je dobře známo, ptáci se k nim rychle dostanou. Pokud se rozhodnete k jejich nákupu z obchodu, měli byste se ujistit, že jsou baculaté a mají bohaté barvy. Pokud jsou stále bílé moruše, bylo by dobré abyste se ujistili a nebrali moruše, které jsou bledé barvy, protože to ukazuje, že není ještě zralá.

Máte-li moruše na zahradě, není těžkým úkolem, abyste si sklidili plody sami. Vše, co potřebujete, je plachta na pokrytí země pod jeho větvemi a zatřepete stromem tak, aby bobule padali na plachtu. V případě, že je čas zrání ovoce, bude nutné proces opakovat každý druhý den.

Poté, co jste sbírali bobule, dejte je do koše. Dbejte na to, aby se tyto koše nepřeplnily aby se plody na dně nerozmačkali a neponičili. Dalším krokem je jejich uložení v nádobách, které jsou vzduchotěsné. Můžete umýt bobule před jejich uložením nebo je omyjte před použitím. Tyto plody mohou být uloženy v chladničce po dobu asi 3 dnů. V případě zmrazení je pro vás lepší je po sklizni umýt a jemně je osušit tím, že je poplácáte měkkým hadříkem nebo tkanivem a uložíte je do uzavřeného sáčku. Moruše můžete ponechat v mrazničce po dobu asi 3 měsíců.

Tipy k využití moruše

Jak již bylo zmíněno, moruše a jejich listy mohou být použity pro výrobu čaje a jiných nápojů. Nehledě na to, můžete je použít jako náplň do koláčů, stejně tak i pro širokou škálu lahodných dezertů. Ze všech bobulí, které existují, mají moruše nejvyšší obsah antioxidantů, což je zdravé a navíc bez ohledu na to, jakým způsobem je upravíte. Morušové smoothie chutnají přepychově. Můžete je přidat do svého každodenního jídelníčku, aby jste se ujistili, že vaše hladina cholesterolu zůstane stabilní. Rovněž si zajistěte, že vaše tělo dostane všechny důležité živiny, které potřebuje pro to aby zůstalo zdravé a silné.

Konzumace moruše může pomoci zabránit mnoha nemocem, které mají vliv na játra, ledviny i plíce. Odborníci doporučují vypít každý den sklenku čerstvé morušové šťávy pro detoxikace vašeho těla. Existuje mnoho různých způsobů, ve kterých můžete použít tyto bobule ve vaší stravě. Plody a listy mají blahodárné vlastnosti, které můžete použít k podpoře celkového zdraví.

Pokud hledáte velmi přirozený způsob, jak očistit své tělo, získat zářící pleť a silné zdravé vlasy, moruše jsou tou nejlepší volbou. Každá část vašeho těla získá výhody z této úžasné bobule, takže je rozhodně třeba přidat je do svého jídelníčku!

Zdroj informací:

"Amazing Benefits Of Mulberries"

Eshop - ekodrogerie, byliny, potraviny

Eshop - ekodrogerie, byliny, potraviny

Potraviny - základ pro každé zdravé jídlo

Potraviny - základ pro každé zdravé jídlo

Recepty - uvařte si něco dobrého

Recepty - uvařte si něco dobrého

Zásady stravování - zásady zdravého vaření

Zásady stravování - zásady zdravého vaření

Složení stravy - co má naše strava obsahovat

Složení stravy - co má naše strava obsahovat