Rajský protlak je vynikajícím, jednoduchým a snadno využitelným způsobem jak zpracovat rajčata. Není řeč o domácím kečupu nebo vynikajícím domácím rajčatovém džemu, ale o koncentrovaných rajčatech. Doma vyrobený rajský protlak je jistě nejlepší už proto, že přesně známe složení a nedáme do něj nic, co by mohlo celou snahu poničit chemickou příchutí a snahou o co nejdelší životnost i po několik let. Snahou dobré hospodyně je, aby její výrobek byl zkonzumován následující zimu.
Prostata- vědecké výzkumy v Itálii dokazují, že muži,kteří pijí dostatek rajské šťávy, jí rajskou omáčku a rajčata vůbec v jakékoli konzistenci jsou vystaveni daleko menšímu riziku rakoviny prostaty.
Detoxikace organismu - rajčata, rajská šťáva a rajský protlak mají diuretický účinek, odplavují toxiny a odpadní látky z těla, působí zásadotvorně, podporují funkci ledvin, pročišťují krev při dně /zvýšená hladina kyseliny močové/, působením živočišných složek v potravě. Hlavně masa a živočišných proteinů.
Imunitní systém - rajský protlak svým složením minerálů, vitaminů a antioxidačních karotenoidů; likopenu a betakaroténu, mají posilující a obranný účinek při invazi škodlivých původců infekčních onemocnění.
Arterioskleróza - antioxidační schopnost rajčat zabraňovat oxidaci cholesterolu (LDL), přenášeného lipoproteiny s nízkou hustotou, je výrazně znát v krevním řečišti, kde se tímto působením neusazují tuky, které zapříčiní zúžení průtoku a tím tvrdnutí cév a onemocnění oběhového systému. Mohou pomoci jako lék hlavně u osob trpících anginou pectoris a infarktu myokardu.
Rakovina - po provedených výzkumech v Itáli, v zemi, kde stejně jako ve Španělsku získalo rajče velmi rychle oblibu u obyvatel, se zjistilo, že rajče v jakékoli konzistenci působí velice účinně proti rakovině dutiny ústní, jícnu, žaludku, střev, prostaty a konečníku. Zkrátka rajče je malý, ale velice statečný bojovník proti rakovině trávicího traktu.
Receptů na jídla bez rajčat je hodně, a je škoda, že při takové síle této léčivé potraviny se nepodává k jídlu každý den. Bůh nám dal chuťové kanálky na to, abychom si vychutnali jídlo, které nás chrání, živí, chutná nám a navíc nás dostatečně zasytí. Radost z vlastní úrody- třeba na balkoně umocní vědomí, že jsme něco dobrého udělali pro obranyschopnost našeho organismu. A když jste to nestihli letos, zkuste na alespoň malou úrodu rajčat myslet hned na jaře. Existuje spoustu i malých odrůd, které se dají pěstovat na balkónech a okenních parapetech.
Text: ZiskejZdravi.cz