ZiskejZdravi.cz

Rajský protlak

Rajský protlak je vynikajícím, jednoduchým a snadno využitelným způsobem jak zpracovat rajčata. Není řeč o domácím kečupu nebo vynikajícím domácím rajčatovém džemu, ale o koncentrovaných rajčatech. Doma vyrobený rajský protlak je jistě nejlepší už proto, že přesně známe složení a nedáme do něj nic, co by mohlo celou snahu poničit chemickou příchutí a snahou o co nejdelší životnost i po několik let. Snahou dobré hospodyně je, aby její výrobek byl zkonzumován následující zimu.

Existují dva způsoby zpracování rajčat na rajský protlak. Ten první je složitější a rajčata se při něm rozvaří a pak pasírují přes cedník, aby se protlak zbavil slupek a semen. Druhý způsob je rychlejší a jednodušší. Rajčata se vloží do hrnce, důkladně rozmixují ponorným či jiným mixérem a vaří do zhoustnutí. Při zhoustnutí se může ještě pomixovat.

Rajče je vynikající zelenina se spoustou sladkých příchutí a zvláště nakyslá chuť je velice osvěžující hlavně v horkých dnech. Musí být ale přirozeně dozrálé. Hojnost sluníčka a vláhy dodá rajčeti naprosto jedinečnou vůni a chuť. Někteří známe rajčata,žel, jen z obchodů, a ta nejsou dobře uzrálá. Obchodníci je „podtrhnou", aby zůstaly co nejdéle čerstvá. To má samozřejmě dopad na jejich kvalitu a chuť. Přirozeně dozrálé rajče je lahodně sladké a jeho chuť vzbouří chuťové kanálky a pohladí jazyk. Slupka (záleží také na druhu) je křehká a velmi dobře praskne přesně v místech nakrojení, nebo zakousnutí. Některé druhy jsou houževnatější, a ty se nejlépe hodí k naložení. Známé jsou také rajčata sušená a to je pohádková chuť jižních zemí, kde rajče „panuje" v jídelníčku.

Rajský protlak má koncentrované složky a je tudíž velice vhodnou léčivou potravinou. Čerstvý plod rajčete obsahuje vitamin C, A, řadu vitaminů B, kyselinu listovou, niacin a minerální soli. Vitaminu C je na 100g „pouze" 19,1mg, což je sice méně než má pomeranč, ale stačí na pokrytí pro dospělou osobu na den. Dokonce je postačující na prevenci proti kurdějím. V množství 100 g rajčete můžeme počítat s obsahem minerálů v tomto složení: vápník, fosfor, hořčík, zinek, draslík a železo. Z nichž je pozoruhodné množství draslíku 222 mg, fosforu 24mg a hořčíku 11mg. Draslík obsahují také citrusové plody, veškerá listová zelenina, slunečnicová seménka, brambory, banány a další potraviny. Draslík, kterého je v rajčatovém protlaku dost, snižuje krevní tlak, posiluje nervovou soustavu, pomáhá tělu při alergiích, odstraňuje z těla odpadní látky. Rajčata svým obsahem minerálů konkurují kravskému mléku a vejcím. Takže pokud sníte rajče o hmotnosti 180g, zkonzumujete tolik minerálů, jako byste snědli jedno středně velké vejce.

Rajčata obsahují sice malé množství cca 1,1% /100g rozpustné vlákniny hlavně v dužině a kolem jaderníku, ale ta má laxativní účinek a podílí se na snižování LDL cholesterolu.

Rajče má vynikající chuťové složení, obsahem kyseliny jablečné a oxalové, ty se v průběhu dozrávání snižují a zvyšuje se obsah cukru. Rajče stejně jako citron působí v organismu zásadotvorné prostředí. To je dobrá zpráva hlavně pro osoby, které trápí překyselení organismu. Chrání tak tkáně, moč a vyrovnává pH v krvi.

V rajčatech je barvivo lykopen- karotenový pigment, který se v organismu, na rozdíl od betakaroténu, nemění na vitamin A. Vědci měli donedávna za to, že karotenoid ( likopen) není pro člověka tolik důležitý, ale nové výzkumy potvrdily, že v krevní plazmě je likopen a betakaroten hojně zastoupen. To znamená, že likopen spolu s betakaroténem jsou karotenoidy přirozenou součástí lidského těla a tudíž nezbytné pro naše zdraví. Likopen se nachází ve varlatech, prostatě a nadledvinkách. Bylo by tedy nesprávné tvrdit, že je nepodstatný pro lidské tělo. Právě proto, je rajský protlak léčivou potravinou pro své antioxidační účinky proti rakovině. Rakovina je rozpad buněk zhoubného charakteru a potraviny, které mají tyto antioxidační účinky by neměly chybět každý den v jídelníčku hlavně jako prevence.



Prostata- vědecké výzkumy v Itálii dokazují, že muži,kteří pijí dostatek rajské šťávy, jí rajskou omáčku a rajčata vůbec v jakékoli konzistenci jsou vystaveni daleko menšímu riziku rakoviny prostaty.

Detoxikace organismu - rajčata, rajská šťáva a rajský protlak mají diuretický účinek, odplavují toxiny a odpadní látky z těla, působí zásadotvorně, podporují funkci ledvin, pročišťují krev při dně /zvýšená hladina kyseliny močové/, působením živočišných složek v potravě. Hlavně masa a živočišných proteinů.

Imunitní systém - rajský protlak svým složením minerálů, vitaminů a antioxidačních karotenoidů; likopenu a betakaroténu, mají posilující a obranný účinek při invazi škodlivých původců infekčních onemocnění.

Arterioskleróza - antioxidační schopnost rajčat zabraňovat oxidaci cholesterolu (LDL), přenášeného lipoproteiny s nízkou hustotou, je výrazně znát v krevním řečišti, kde se tímto působením neusazují tuky, které zapříčiní zúžení průtoku a tím tvrdnutí cév a onemocnění oběhového systému. Mohou pomoci jako lék hlavně u osob trpících anginou pectoris a infarktu myokardu.

Rakovina - po provedených výzkumech v Itáli, v zemi, kde stejně jako ve Španělsku získalo rajče velmi rychle oblibu u obyvatel, se zjistilo, že rajče v jakékoli konzistenci působí velice účinně proti rakovině dutiny ústní, jícnu, žaludku, střev, prostaty a konečníku. Zkrátka rajče je malý, ale velice statečný bojovník proti rakovině trávicího traktu.

Receptů na jídla bez rajčat je hodně, a je škoda, že při takové síle této léčivé potraviny se nepodává k jídlu každý den. Bůh nám dal chuťové kanálky na to, abychom si vychutnali jídlo, které nás chrání, živí, chutná nám a navíc nás dostatečně zasytí. Radost z vlastní úrody- třeba na balkoně umocní vědomí, že jsme něco dobrého udělali pro obranyschopnost našeho organismu. A když jste to nestihli letos, zkuste na alespoň malou úrodu rajčat myslet hned na jaře. Existuje spoustu i malých odrůd, které se dají pěstovat na balkónech a okenních parapetech.

Text: ZiskejZdravi.cz

Eshop - ekodrogerie, byliny, potraviny

Eshop - ekodrogerie, byliny, potraviny

Potraviny - základ pro každé zdravé jídlo

Potraviny - základ pro každé zdravé jídlo

Recepty - uvařte si něco dobrého

Recepty - uvařte si něco dobrého

Zásady stravování - zásady zdravého vaření

Zásady stravování - zásady zdravého vaření

Složení stravy - co má naše strava obsahovat

Složení stravy - co má naše strava obsahovat