ZiskejZdravi.cz

Kurkuma

Chcete-li posílit vaše zdraví, zařaďte do svého jídelníčku koření kurkumu. Kurkuma je žluté koření pocházející především z Indie, které má ostrou a pronikavou chuť. Vyrábí se z usušeného a mletého oddenku kurkumovníku dlouhého. Jiným názvem se mu říká Indický šafrán a je významnou složkou koření kari.

Přestože má kurkuma svou osobitou chuť i vůni, můžete ji zařazovat do mnoha jídel. Ona se vám odvděčí posilujícími a léčivými účinky a ochranou jídla proti plísním. Kurkumu přidávejte do nejrůznějších omáček, polévek, květákových a jiných zeleninových jídel, do jídel s luštěninami. Když vaříte rýži udělejte krásně žlutou kurkumovou variantu, posypte kurkumou pečené brambory a či dušenou cibulku. Budete se divit, ale kurkumu v malém množství můžete přidat i do buchet. Budou krásně žluté. Ostatně kurkuma se používá v potravinářství jako barvivo, obarví totiž všechno.

Kurkuma má hned několik léčivých a prospěšných vlastností. Podobně jako zázvor posiluje žaludek a zvyšuje produkci žaludečních šťáv. Spolu se zázvorem se také může užívat, protože se vhodně doplňují. To se hodí při žaludečních slabostech a hypochlorhydrii, což je snížená hladina žaludeční kyseliny chlorovodíkové. Vzhledem k tomu že dnešní civilizovaní lidé prožívají velké množství stresu, a k tomu ještě jedí nadměrnou a špatně složenou stravu, je špatné vylučování kyseliny chlorovodíkové problémem mnoha lidí. Mimo jiné se to projevuje i suchou a špatnou kůží, protože pokud je v žaludku tvoří málo této kyseliny, špatně se tráví a tím se vstřebává málo výživných látek jako jsou především minerály. Kurkuma je tedy velkým přínosem v procesu trávení.

Kurkuma také usnadňuje odchod plynů ze střev a podněcuje vyprazdňování žlučníku a žluče v játrech. Opatrní s jejím užíváním by měli být lidé se žlučníkovými kameny, kvůli zvýšenému množství žluči.

Obsažený kurkumin je významným antioxidantem, který díky své chemické struktuře dokáže neutralizovat volné radikály. Kurkuma vám také pomůže detoxikovat potravu, zabíjí bakterie, plísně a dokonce parazity. Jistě právě i pro to je tolik využívána především v teplých zemích, kde mají s uskladněním potravin problém. Kurkuma má antiseptické a antibakteriální účinky a můžete s ní i desinfikovat ránu či ošetřit popáleninu.

V současné době probíhá výzkum účinných látek kurkumy a uvádí se že má mnohé významné účinky. Je to například významný podíl na léčení rakoviny, zvyšuje účinky chemoterapie i radioterapie a snižuje její vedlejší účinky. Podporuje kognitivní funkce mozku, zmírňuje vývoj Alzheimerovy choroby. Díky protizánětlivým účinkům pomáhá při léčbě artritidy a revmatu a další...

Aby měla kurkuma tyto léčivé účinky, musí se však užívat pravidelně a ve větším množství. Zjistilo se že lepšího vstřebání se dosáhne za přítomnosti tuku. Samozřejmě kurkumu přidáváme do jídla, ale můžeme si udělat i silnější odvar.

Odvar: V 1 litru vody povařte 1 lžičku prášku kurkumy 10 minut. Kurkumu dáváme až do vařící vody. A popíjíme 4 hodiny, pak se již množství kurkuminu v odvaru snižuje.

Text:ZiskejZdravi.cz



Eshop - ekodrogerie, byliny, potraviny

Eshop - ekodrogerie, byliny, potraviny

Potraviny - základ pro každé zdravé jídlo

Potraviny - základ pro každé zdravé jídlo

Recepty - uvařte si něco dobrého

Recepty - uvařte si něco dobrého

Zásady stravování - zásady zdravého vaření

Zásady stravování - zásady zdravého vaření

Složení stravy - co má naše strava obsahovat

Složení stravy - co má naše strava obsahovat