Jeden šálek čerstvého ananasu obsahuje přibližně 82 kalorií, 0 g tuku, 0 g cholesterolu, 2 mg sodíku, 22 g sacharidů a 1 g proteinu, 131% DDD vitamínu C, 2% vitamínu A, 2% kalcia a 2% železa. Ananas je také zdrojem důležitých vitamínů a minerálů jako thiamin, riboflavin, vitamín B6, folátů, kyseliny pantothenové, magnésia, manganu a draslíku a antioxidantů a polyfenolů jako betakaroten.
Čerstvý ananas je jediným známým zdrojem enzymu zvaného bromelain, který byl použitý v různých studiích k úlevě bolesti kloubů, artritidy, zmenšení zánětů, pozastavení růstu tumorů a zkrácení doby rekonvalescence po plastických operacích.
Zdravotní výhody konzumace ananasu:
Největším přínosem ananasu pro lidské tělo je v oblasti zažívání. Obsahuje Bromelain, který působí podobně jako žaludeční pepsin a napomáhá tak trávení potravy. Doporučujeme proto při nedobrém zažívání ananas jako předkrm k posílení žaludku, či po obědě kdy vám usnadní trávení.
Mnohé studie naznačují, že zvýšená konzumace ananasu vede ke zmenšení rizika obezity a úmrtnosti, cukrovky, srdečních chorob. Pomáhá také ke zdravé pokožce a vlasům i zvýšení celkové energie. Riziko astmatu je nižší u lidí, kteří konzumují určité nutrienty obsažené v ananasu. Jedním z těchto nutrientů je betakaroten.
Dieta bohatá na betakaroten, obsažený v ananasu, chrání také proti rakovině prostaty. Ananas je skvělým zdrojem vitamínu C a jako takový pomáhá bojovat proti volným radikálům, které způsobují rakovinu. Dieta obsahující dostatek vlákniny, což ananas splňuje, snižuje riziko rakoviny střev a konečníku. Během chemické reakce v žaludku, k níž dochází mezi dusitany a některými proteiny, vznikají nebezpečné nitrosaminy, jejichž tvorbě právě ananas dokáže zabránit.