Antioxidanty chrání tělo před karcinogenními a toxickými substancemi. Papriky také obsahují vitamíny skupiny B, jako B1, B2, B3, B5, B6 a B9. Jsou také zásobárnou draslíku, manganu, thiaminu, molybdenu, trytofanu, mědi, kobaltu a zinku.
Zdravotní výhody paprik:
Antiseptické vlastnosti papriky ji činí efektivní při otravě jídlem. Paprika je rostlinným stimulantem, poskytuje tedy úlevu při zažívacích problémech jako je nevolnost, žaludeční vředy, kolika, dyspepsie, průjem a pomáhá také ulevit při nadýmání.
Má také antibakteriální a protiplísňové účinky, takže se dá úspěšně využít při léčbě kvasinek a plísní. Vysoké množství antioxidantů v paprikách je efektivní při ochraně kůže před účinky volných radikálů, které způsobují poškození a stárnutí, bojují proti stresu a snižují krevní tlak.
Všechny barevné papriky mají velký obsah antioxidantů a fytonutrientů, které jsou obzvláště účinné při ochraně před rakovinou močového měchýře, děložního čípku, slinivky břišní a prostaty.
Velký obsah vitamínu C stimuluje bílé krvinky v boji proti infekcím a přirozeně tak buduje silný imunitní systém. Velmi vysoký podíl vitamínu C v paprikách chrání před krevními sraženinami a mrtvicí. Papriky také pomáhají při snižování cholesterolu.
Paprika také zvyšuje náš metabolismus tak, že snižuje triglyceridy, které jsou uloženy v tělesných tucích. To pomáhá účinněji spalovat kalorie.
Vysoký podíl vitamínu C v paprice pomáhá opravovat a budovat silnou výstelku sliznic a zabraňuje tak krvácení z nosu. Spolu s betakarotenem je obzvláště účinný při prevenci očních chorob. Vitamín C s flavonoidy činí z papriky výbornou potravinu léčící dýchací systém a ulevující např. při astmatu. Šťáva z papriky se také osvědčila při bolestech v krku, protože má antiseptické vlastnosti. Při škrábání v krku si jednoduše vykloktejte trochou paprikové šťávy.
Capsaicin v paprikách, díky němuž jsou papriky pálivé, blokuje přenos bolesti a do jisté míry tak ulevuje od bolesti. Je také dobrý pro eliminaci bolestí hlavy a při migrénách.