ZiskejZdravi.cz

Mango

Mango je velmi lahodné aromatické ovoce, které skýtá množství důležitých živin pro celé tělo a hlavně pro zrak, kůži a vlasy. Ve zralém stavu obsahuje mnoho karotenoidů,které jsou tvůrci vitaminu A. Ananasový meloun i mango jsou jeho velkým zdrojem- jsou však daleko za mrkví.

Věděli jste, že v mangu je na 41 aromatických látek? Proto je tak lahodné chuti. Má zastoupení vitaminů B1, B2, B6 a niacin. Z minerálů převládá draslík, méně hořčík a železo.

Karotenoid je barvivo červené a žluté barvy a vstřebáním se mění na vitamin A, ten pomáhá při obnově epitelů tkání u pokožky a sliznic vnitřních orgánů. Bojuje proti volným radikálům a je účinnou ochranou proti stárnutí buněk. Mango vážící cca 300g, obsahuje velké množství vitaminu E- což je 33% DDD* , a vitaminu A- 137% DDD pro dospělého muže (*Doporučená Denní Dávka) Mango také obsahuje pektin, citrónovou a jablečnou kyselinu a z tříslovin- tanin. Mango- mimo jiné působí protistresově, proti nachlazení, brání tělo proti infekci.

Viděla jsem zajímavou přípravu manga k přímé spotřebě. Podélně mango po obvodu nařízli, vzali polévkovou lžíci, zanořili ji postupně kolem celé pecky a když uvolnili pecku a vyndali ji, dužinu několikrát nařízli tak, aby vznikla jakási šachovnice. Opatrně otočili polovinu plodu tak, aby kůra byla uvnitř a dužina nahoře. Tímto celým úkonem se vám v objevil jakýsi hranatý půlkruhový ježek s kostičkami místo bodlinek. Odkrájíte je nožem a při šikovné manipulaci se moc nepotřísníte.

 

Léčivé působení manga

Oči - vitamin A, posílen vitaminem C a E je pomocníkem ohroženého zraku, v důsledku poškození sítnice, šerosleposti, úbytku zrakového nervu a špatnému zásobení sítnice oka hlavní tepnou-arteria centralis vlivem trombózy, pomáhá při zrakové únavě.

Hypertenze - vysoký tlak - draslík na který je mango bohatý a sodík, naopak jeho malé množství, působí močopudně, ulevuje otokům a tím reguluje tlak, pozitivně napomáhá v boji proti ateroskleróze ( kornatění tepen v důsledku ztučnění průsvitu kardiovaskulárního systému).

Cukrovka - mango je sice sladké ovoce, ale vlivem odstraňování škodlivin z oběhového systému, chrání a předchází některým komplikacím provázejícím cukrovku, působí blahodárně na zdraví lidí s potížemi při ischemické chorobě dolních končetin a srdce ( anginy pectoris, a infarktu myokardu).

Ateroskleróza - hojné zastoupení vitamínů A, E a C je zárukou snížení tuků v krvi a tím je menší riziko usazenin na stěnách arterií.

Kůže - mango, tím, že obsahuje mnoho vitamínů, má blahodárný vliv na kůži, její pružnost a odstín. Při nedostatku vitaminu A je kůže vysušená a šupinatá.

Ekzémy a nezánětlivé dermatózy - stačí zvýšit konzumaci ovoce

 

Mango obsahuje

Složka

Jednotka

Průměrný obsah

Prvek (mg/100 g)

Průměrný obsah

Složka (mg/100g)

Průměrný obsah

voda

g/100 g

82,4

Na

2

vitamin C

37

bílkoviny

g/100 g

0,7

K

180

vitamin D

0

tuky

g/100 g

0,2

Ca

12

vitamin E

1,05

cukry

g/100 g

13,8

Mg

13

vitamin B6

0,13

celkový dusík

g/100 g

0,11

P

16

vitamin B12

0

vláknina

g/100 g

2,6

Fe

0,7

karoten

0,696

mastné kyseliny

g/100 g

0,1

Cu

0,12

thiamin

0,04

cholesterol

g/100 g

0

Zn

0,1

riboflavin

0,05

energie

kJ/100 g

245

Mn

0,3

niacin

0,5

Zdroj tabulky - Wikipedie

 

 

 

 

 



Eshop - ekodrogerie, byliny, potraviny

Eshop - ekodrogerie, byliny, potraviny

Potraviny - základ pro každé zdravé jídlo

Potraviny - základ pro každé zdravé jídlo

Recepty - uvařte si něco dobrého

Recepty - uvařte si něco dobrého

Zásady stravování - zásady zdravého vaření

Zásady stravování - zásady zdravého vaření

Složení stravy - co má naše strava obsahovat

Složení stravy - co má naše strava obsahovat