Věděli jste, že v mangu je na 41 aromatických látek? Proto je tak lahodné chuti. Má zastoupení vitaminů B1, B2, B6 a niacin. Z minerálů převládá draslík, méně hořčík a železo.
Karotenoid je barvivo červené a žluté barvy a vstřebáním se mění na vitamin A, ten pomáhá při obnově epitelů tkání u pokožky a sliznic vnitřních orgánů. Bojuje proti volným radikálům a je účinnou ochranou proti stárnutí buněk. Mango vážící cca 300g, obsahuje velké množství vitaminu E- což je 33% DDD* , a vitaminu A- 137% DDD pro dospělého muže (*Doporučená Denní Dávka) Mango také obsahuje pektin, citrónovou a jablečnou kyselinu a z tříslovin- tanin. Mango- mimo jiné působí protistresově, proti nachlazení, brání tělo proti infekci.
Viděla jsem zajímavou přípravu manga k přímé spotřebě. Podélně mango po obvodu nařízli, vzali polévkovou lžíci, zanořili ji postupně kolem celé pecky a když uvolnili pecku a vyndali ji, dužinu několikrát nařízli tak, aby vznikla jakási šachovnice. Opatrně otočili polovinu plodu tak, aby kůra byla uvnitř a dužina nahoře. Tímto celým úkonem se vám v objevil jakýsi hranatý půlkruhový ježek s kostičkami místo bodlinek. Odkrájíte je nožem a při šikovné manipulaci se moc nepotřísníte.
Léčivé působení manga
Oči - vitamin A, posílen vitaminem C a E je pomocníkem ohroženého zraku, v důsledku poškození sítnice, šerosleposti, úbytku zrakového nervu a špatnému zásobení sítnice oka hlavní tepnou-arteria centralis vlivem trombózy, pomáhá při zrakové únavě.
Hypertenze - vysoký tlak - draslík na který je mango bohatý a sodík, naopak jeho malé množství, působí močopudně, ulevuje otokům a tím reguluje tlak, pozitivně napomáhá v boji proti ateroskleróze ( kornatění tepen v důsledku ztučnění průsvitu kardiovaskulárního systému).
Cukrovka - mango je sice sladké ovoce, ale vlivem odstraňování škodlivin z oběhového systému, chrání a předchází některým komplikacím provázejícím cukrovku, působí blahodárně na zdraví lidí s potížemi při ischemické chorobě dolních končetin a srdce ( anginy pectoris, a infarktu myokardu).
Ateroskleróza - hojné zastoupení vitamínů A, E a C je zárukou snížení tuků v krvi a tím je menší riziko usazenin na stěnách arterií.
Kůže - mango, tím, že obsahuje mnoho vitamínů, má blahodárný vliv na kůži, její pružnost a odstín. Při nedostatku vitaminu A je kůže vysušená a šupinatá.
Ekzémy a nezánětlivé dermatózy - stačí zvýšit konzumaci ovoce
Mango obsahuje
Složka
|
Jednotka
|
Průměrný obsah
|
Prvek (mg/100 g)
|
Průměrný obsah
|
Složka (mg/100g)
|
Průměrný obsah
|
voda
|
g/100 g
|
82,4
|
Na
|
2
|
vitamin C
|
37
|
bílkoviny
|
g/100 g
|
0,7
|
K
|
180
|
vitamin D
|
0
|
tuky
|
g/100 g
|
0,2
|
Ca
|
12
|
vitamin E
|
1,05
|
cukry
|
g/100 g
|
13,8
|
Mg
|
13
|
vitamin B6
|
0,13
|
celkový dusík
|
g/100 g
|
0,11
|
P
|
16
|
vitamin B12
|
0
|
vláknina
|
g/100 g
|
2,6
|
Fe
|
0,7
|
karoten
|
0,696
|
mastné kyseliny
|
g/100 g
|
0,1
|
Cu
|
0,12
|
thiamin
|
0,04
|
cholesterol
|
g/100 g
|
0
|
Zn
|
0,1
|
riboflavin
|
0,05
|
energie
|
kJ/100 g
|
245
|
Mn
|
0,3
|
niacin
|
0,5
|
Zdroj tabulky - Wikipedie