Živiny: vitamín B5, vitamín C, vitamín K, betakaroten, kyselina listová, vápník, železo, fosfor, mangan, selen, draslík, vláknina, sacharidy.
Příznivé účinky na zdraví
1. Neutralizace volných radikálů
Ve svém bohatém zastoupení flavonoidů se brusinky co se týká antioxidační kapacity, řadí vysoko nad jiné plody. Renomovanými vědci jsou považovány pro množství fenolických sloučenin, které umožňují neutralizaci volných radikálů (nestabilní molekuly) v těle, za plody, které zabraňují určitým druhům kardiovaskulárních a nádorových onemocnění.
Každý den buňky v našem těle spotřebují mnoho miliard molekul kyslíku a spálí přitom kalorie k vytvoření energie. Malá dávka tohoto kyslíku však uniká spalování a začne oxidací v generování volných radikálů. Pokud tyto oxidované molekuly nejsou neutralizovány nebo odstraněny z těla mechanismen přírodních antioxidantů, hromadí se a dokáží zničit membránu buněk a DNA proteinů podobným způsobem jako rez na automobilu. Buňky pak trpí oxidačním stresem, který je původem procesu stárnutí v lidském těle, kardiovaskulárních chorob, rakoviny a dalších zdravotních problémů. Je proto nanejvýš důležité, aby vyživují něčí self antioxidanty s cílem bojovat proti volným radikálům!
2. Velký benefit pro zdraví zubů:
Výsledky výzkumů vědců univerzity v Rochesteru naznačují, že klikvová šťáva zamezuje ulpívání škodlivých bakterií na zubech, čímž se předchází tvorbě zubního plaku, který způsobuje kažení zubů a onemocnění dásní.
V Británii se klikva stává jedním z důležitých prostředků prevence řady orálních zdravotních problémů jako je onemocnění dásní a tvorba zubního kamene. Britská nadace pro dentální zdraví vypracovala na základě výsledků výzkumů pracovníků univerzity v Rochesteru, doporučení pro veřejnost, která poukazují na to, že klikva zamezuje ulpívání škodlivých bakterií na zubech. Tím se předchází tvorbě zubního plaku, který způsobuje kažení zubů a onemocnění dásní.
3. Pro zdraví srdce a močových cest
Brusinka je již delší dobu doporučována pro své příznivé účinky na zdraví srdce a na močové cesty. Ve Francii bylo nedávno pro klikvu schváleno zdravotní tvrzení ve znění "snižuje přilnavost některých bakterií E.coli ke stěnám močových cest". Příznivé účinky klikvy na orální zdraví však dosud nebyly dostatečně využívány. Výzkum prováděný na Ilinojské univerzitě v Chicagu, ukazuje, že šťáva z klikvy může příznivě působit na orální zdraví prostřednictvím interference s životností, růstem a tvorbou biofilmu orálních patogenů.
Její protipřilnavé účinky z klikvy dělají výtečného pomocníka během boje se zánětem močových cest způsobeným mikroorganismy Escherichia Coli. Proto může být velmi užitečná pro lidi s různými urologickými problémy, například při prostatě anebo po různých operacích. Lékaři ji občas doporučují v případě inkontinence. Kyselina chinová, kterou v tomto ovoci můžeme také nalézt, je prospěšná při prevenci a léčbě ledvinových kamenů.
4. Snižují cholesterol
Pozitivně ovlivňují také hladinu cholesterolu a zamezují enzymům zužovat tepny, čímž podporují krevní oběh.
Použití:
Brusinky se obecně využívají na přípravu marmelád, čajů, kompotů a dalších pochutin. Sušené brusinky jsou určeny přímo ke konzumaci jako pamlsky, též je můžete přidávat do jogurtu nebo do müsli. Sušené brusinky se využívají i při pečení nebo vaření.
Sušené brusinky není potřeba tepelně upravovat. Jsou určeny především k okamžité spotřebě. Dají se použít do kaší jako sladidlo a náhrada běžného bílého cukru. Sušené brusinky je vhodné před konzumací namočit přes noc do vody. Tím se brusinky rehydratují a získají zpět svou čerstvou chuť.
Vždy je lepší koupit sušené ovoce nesířené, neslazené, či jinak chemicky upravované. Sušené plody ovoce se s oblibou přidávají do obilninových směsí k snídani.
Zdroj informací:
The cranberry Institute, IBK trade