ZiskejZdravi.cz

Fazolky

Zelené fazolky jsou další výbornou možností jak využít luštěniny. Jsou to vlastně nedozrálé plody velkých fazolí, které se jedí celé i s obalem. Jsou to obzvláště některé odrůdy, které mají zelený, někdy žlutý i tmavě fialový lusk pružný, křupavý, ale bez tuhých vláken. Do Evropy se dostaly z Ameriky a dnes jsou zde hojně rozšířené. Zelené fazolky jsou totiž rychlým jídlem, které jde navíc dobře kombinovat.

Zelené fazolky jsou vítaným zdrojem vitaminů a minerálních látek. Mimo to, že kalorická hodnota zelených fazolek je nízká, obsahují dostatečné množství vlákniny. Fazolky obsahují vitaminy K, A, C a Mangan a ostatní minerály a vitaminy.

Otylost - Díky malé kalorické hodnotě a vysokému procentu minerálů a buničitých částí jsou zelené fazolky velmi vhodné při redukční dietě a pro lidi s líným střevem.

Pohybový systém - Ve fazolkách obsažený vitamin K má několik funkcí, pomáhá k hojení malých ranek, prospívá kloubům a kostem, protože se díky němu dobře vstřebává vápník.

Infekce - Vitamin C je v dostatečném množství a tak v kombinaci s jinými druhy zeleniny nebo obilninami je vyváženou potravou i při virózách a oslabenému organismu.

Vodnatelnost a diabetes - Fazolky mají i příznivý účinek při vodnatelnosti (srdeční, ledvinová, těhotenství) a diabetu. Fazolky se při těchto problémech připravují jako odvar ze sušených fazolek či jako čaj z čerstvých fazolek. Čaj z fazolek má totiž účinek (i když jen slabě) jako insulín, jak tvrdil Prof. Heupke.

Pomocí manganu se dobře vstřebávají další vitaminy B a E a ve spojení s vitaminem A se dá říci, že zelené fazolky jsou naprosto vyváženou zeleninou i samotné. Pokud je navíc zkombinujete s celozrnnými obilninami získáte hodnotný pokrm, který nahradí maso. Fazolky v syrovém stavu nejezte, pouze tepelně upravené, protože obsahují zdraví jedovaté látky.

Fazolky zpracujte co nejdříve po utržení či zakoupení, protože nevydrží příliš dlouho a v případě potřeby je uchováváme v ledničce. Pokud je chcete mít krásně zelené, před úpravou fazolky spařte osolenou vodou a poté prudce zchlaďte vodou ledovou. Tím si udrží pěknou zelenou barvu při dalším zpracování. Fazolky můžete nakládat i na kyselo, jsou výborné, ovšem nepoužíváme ocet, ale citronovou šťávu.

Text: ZiskejZdravi.cz



Eshop - ekodrogerie, byliny, potraviny

Eshop - ekodrogerie, byliny, potraviny

Potraviny - základ pro každé zdravé jídlo

Potraviny - základ pro každé zdravé jídlo

Recepty - uvařte si něco dobrého

Recepty - uvařte si něco dobrého

Zásady stravování - zásady zdravého vaření

Zásady stravování - zásady zdravého vaření

Složení stravy - co má naše strava obsahovat

Složení stravy - co má naše strava obsahovat