ZiskejZdravi.cz

Žampiony

Houby jsou vlastně plodnice pod zemí rostoucího podhoubí. Houby se vyskytují ve velmi mnoha čeledích a druzích a neživí se jako zelené rostliny. To znamená nevytvářejí svojí podstatu pomocí listové zeleně a přijímané vody a kysličníku uhličitého ze vzduchu. Houby potřebují ke svému životu a růstu již hotové hnilobné produkty, tedy nejčastěji humus lesní půdy, nebo parasitují na pařezech či živých stromech.

Čistá energetická hodnota hub je velmi malá a proto se využívají v redukčních dietách. 100 g žampiónů obsahuje 4,9 g bílkovin, 0,2 g tuků, 3,6 g uhlohydrátů, a energeticky jen 33 kcal. Houby obsahují vysoké množství nestravitelné buničiny a proto jsou jako potravina velmi těžké na trávení. Lépe jsou houby stravitelné jako rozemletý prášek na koření. Přestože houby nemají pro organismus velký energetický význam, mohou být zdrojem minerálů a vitamínů.

O žampiónu, který se považuje za kulinářskou lahůdku jsme jako děti slýchávaly, že je to jídlo bohatých lidí a hlavně Italové a Francouzi toto jídlo považují za „delikatesu".

Zahraniční vědci objevili v žampiónu Z-faktor II. Tato látka snižuje krevní cukr a žampion je tedy velice vhodnou potravinou pro diabetiky. Žampion je účinný proti kornatění tepen, jeho antibiotické (agaritin, komprestin) a antibakteriální účinky nejsou pro svět vědy novinkou. Díky chemickému rozboru víme, že žampion obsahuje minerály vápník, fosfor, draslík a hořčík a vitaminy skupiny B, C a D. Syrový, neloupaný žampion je pomocníkem v boji s rakovinou a alergiemi. Kojící maminky uvítají posílení tvorby mléka. Žampiony posilují imunitu, zklidní kopřivku, ekzémy a kožní alergie.

Při alergických problémech a astmatu je možné využít žampiónu jako léku. MUDr. Jaroslav Veselský - ortoped a mikolog, popisuje osvědčený postup proti těmto potížím. Dobře očištěné žampiony dokonale usušíme v sušičce na potraviny či v otevřené troubě při teplotě do 60 stupňů Celsia. Sušení na přímém sluníčku se nedoporučuje. Pak žampiony nastrouháme nadrobno a uskladníme je pod hermetickým uzávěrem. Podáváme 6x denně na špičce kulatého nože. Zlepšení zdravotního stavu se dostaví přibližně za týden. V případě zlepšení podáváme tento lék ještě měsíc, potom na 10 dnů léčbu přerušíme a následně pokračujeme ještě půl roku ve stejných dávkách, podávaných již jen 10 za sebou jdoucích dnů v měsíci.

Text: ZiskejZdravi.cu

 

 



Eshop - ekodrogerie, byliny, potraviny

Eshop - ekodrogerie, byliny, potraviny

Potraviny - základ pro každé zdravé jídlo

Potraviny - základ pro každé zdravé jídlo

Recepty - uvařte si něco dobrého

Recepty - uvařte si něco dobrého

Zásady stravování - zásady zdravého vaření

Zásady stravování - zásady zdravého vaření

Složení stravy - co má naše strava obsahovat

Složení stravy - co má naše strava obsahovat