Léčivé působení kedlubny jsou:
Obezita - kedlubna je velice nízkokalorická, na 100 gramů připadá pouhých 50 kalorií. Kedlubna má nerozpustnou a také rozpustnou vlákninu a má jí hodně. Kedlubna blahodárně působí na průchodnost celého zažívacího ústrojí.
Cholesterol - kedlubna svou čistící schopností, minimem kalorií napomáhá ke snížení tuků v krvi.
Rakovina - kedlubna je zdroj vitaminů, minerálů a stopových prvků zvláště cenného selenu. Tato kombinace spolu se sirnými fytochemikáliemi je zdrojem ochranného valu proti rakovině. Kedlubna chrání hlavně prostatu a je účinná při prevenci rakoviny dělohy.
Únava - kedlubna má množství antioxidantů, čímž napomáhá proti stresu a infekcím. V kedlubně najdeme vitamin B1 a 2, C, K, z minerálů fosfor, vápník a draslík, železo a selen.
Játra - žluč je pro naše tělo velice důležitá trávicí šťáva a kedlubna podporuje její vylučování.
Imunita - hlavně ve městě je třeba dbát na sílu a ochranu imunity a k tomu napomáhá kedlubna a její mladé lístky.
Menstruace - kedlubna ulevuje i při obtížích nepravidelné menstruace a při bolestech, upravuje hormony.
Nehty, pokožka, vlasy - obsah vápníku v kedlubně příznivě ošetřuje naše orgány, které jsou velice silně vystaveny moderní chemii, jako vlasy( šampony, kondicionéry, barvy), nehty (laky, chemikálie), kůže ( krémy, dlouhé slunění, obezita) Kůže je největší a nejnamáhanější orgán našeho těla, ale jen málokdo si uvědomí, že má také funkci jakéhosi hlídače stavu našeho těla.
Žaludek - lidé s onemocněním žaludku si musí dávat pozor na staré a hlavně dřevnaté kedlubny.
Máte-li rádi kedlubnu jistě znáte tuto pochoutku: jedna kedlubna nastrouhaná na jemno, chleba, pomazánka ze soji, fazolí, cizrny nebo jen stačí nakapat na chleba trochu olivového oleje. Namažete chleba, hustě posypete kedlubnou a dobrou chuť!