Burské oříšky jsou bohaté na tuky a pomáhají snižovat LDL, neboli špatný cholesterol a zvyšovat HDL, neboli dobrý cholesterol. Díky vysokému obsahu esenciálních mastných kyselin burské oříšky prospívají pacientům s poruchami srdeční činnosti. Mastné kyseliny jsou totiž základním zdrojem energie pro buňky srdečního svalu a pomáhají též snižovat hladinu cholesterolu v krvi.
Burské oříšky jsou skvělým zdrojem antioxidantu resveratrolu. Jak se ukázalo, resveratrol je účinnou prevencí některých druhů rakoviny, srdečních chorob, degenerativní nervové choroby, Alzheimerovy choroby a virálních či houbových infekcí. Dále studie ukazují, že resveratrol redukuje riziko mrtvice.
Burské oříšky také obsahují velké množství vitamínu E. Je to zhruba 8 g na 100 g oříšků. Vitamín E je mocný antioxidant rozpustný v tucích, který pomáhá udržovat integritu buněčných membrán a kůže.
Burské oříšky jsou plné vitamínů skupiny B, jako riboflavinu, niacinu, thiaminu, kyseliny panthotenové, vitamínu B6 a folátů. 100 g burských oříšků obsahuje kolem 85% DDD niacinu, který přispívá ke zdraví mozku, takže trpíte-li demencí, psychickými obtížemi, jsou burské oříšky tím pravým. Máte-li suchou kůží, či zarudnutí, dermatitidy, pravidelná konzumace burských oříšků díky jejich vysokému obsahu niacinu a nenasycených mastných kyselin upevňuje zdraví pokožky a sliznic, protože obě látky podporují buněčnou regeneraci.
Oříšky jsou velmi bohaté na základní minerály vápník, hořčík, fosfor, draslík, železo, ale také stopové prvky měď, mangan, draslík, kalcium, železo, magnesium, zinek a selen.