ZiskejZdravi.cz

Javorový sirup

Javorový sirup nahradí velice dobře bílý cukr všude tam, kde je potřeba jídlo osladit. Javorový sirup pochází z kanadské provincie Quebec. Tam se získává z javorového stromu tím, že se otvorem ve kmeni stromu nechá stékat do nádoby šťáva a ta se odpařením obsažené vody zahustí na známý javorový sirup. To je jen zjednodušený popis získávání drahocenného sirupu. Poraněním stromu javoru tak získáme zdraví prospěšnou šťávu a zároveň sladkou pochoutku.

Mimo to známe ještě další náhražky cukru: sirup agávový, stévie - 300x sladší, melasa, ječná sladěnka, sušené ovoce, a samozřejmě med. Rostlina stévie je velmi pozoruhodná, je o tolik sladší než cukr a při tom nemá kalorie a nekazí se po ní zuby.

Hlavními složkami javorového sirupu jsou voda a sacharóza. Fruktóza a glukóza je v něm také obsažená, ovšem jen v menším množství. Dále obsahuje některé organické kyseliny, zejména kyselinu jablečnou, díky kterým je sirup mírně kyselý. Z minerálů je nejvíce zastoupen draslík a vápník a z hlediska výživy jsou významné také obsahy zinku a manganu. Tím samozřejmě není výčet látek úplný, v javorovém sirupu jsou mnohé další (například vanilin, propionaldehyd, aminokyseliny, ...) Z vitamínů jsou to především vitamíny skupinyB.

V rozlišování sirupu může být někdy zmatek, jsou zde totiž dvě rozdílné klasifikace. Jedna Ameriská ( A, B, C,) a druhá Kanadská (1, 2, 3) Řada A je světlá velice jemná je to typický druh sirupu používaný na palačinky, či lívance. Čím je sirup tmavší, tím je aromatičtější a hustší. Řada B je je hodně výrazný a je také používán k vaření či pečení. Řada C se hodí na pečení a vaření. Hodnota sladivosti javorového sirupu je silnější než u bílého rafinovaného cukru.

Když se nad tímto výčtem zjištěných výživových hodnot zamyslíme, je v mnohém javorový sirup cennější a hodnotnější než rafinovaný cukr. Škoda, že stále neposloucháme Stvořitele, který nám dal dar chuti a nezařadíme do svého jídelníčku raději plody přírody místo rafinovaných produktů, které nejsou zrovna ideální, spíše škodí. Z doby našeho mládí si pamatuji, kdy se pekly lívance a přelévaly se borůvkovým džemem a navrch se dal rozšlehaný tvaroh. Dnes můžeme ještě navíc obohatit jídelníček o javorový sirup.

Text. ZískejZdraví.cz



Eshop - ekodrogerie, byliny, potraviny

Eshop - ekodrogerie, byliny, potraviny

Potraviny - základ pro každé zdravé jídlo

Potraviny - základ pro každé zdravé jídlo

Recepty - uvařte si něco dobrého

Recepty - uvařte si něco dobrého

Zásady stravování - zásady zdravého vaření

Zásady stravování - zásady zdravého vaření

Složení stravy - co má naše strava obsahovat

Složení stravy - co má naše strava obsahovat