Dokonce se dá koupit i kokosová šlehačka ke šlehání. Je to ze 75% kokosová voda (voda, kokos), 12% ztuženého rostlinného tuku, invertní cukrový sirup, hrachová bílkovina atd... Nebo našlehat obyčejnou kokosovou smetanu spolu se ztužovačem šlehačky běžně dostupným v obchodech. V kuchyni má kokosová smetana široké využit. Použijete ho všude tam, kde je v receptu živočišná smetana.
Kokosový ořech je plod kokosové palmy a váha některých ořechů je až 2,5kg. Ořech má obal z tvrdé vrstvy žluté nebo oranžové barvy (exokarp), vláknité vrstvy (mezokarp)- s tou kupujeme kokosový plod, tvrdé jádro (endokarp) a bílou dřeň (polpa), která je určena ke konzumaci. Palma je strom s širokým použitím pro hodnotný život. Jeho listy a dřevo slouží k výrobě sandálů, klobouků a ke stavbě obydlí. Z lýka ořechů se vyrábí provazy a další výrobky. V Indii má kokos pověst stromu, který dává vše potřebné pro život. V Indonésii a v okolních zemích je kokosová palma vysoce ceněna pro svou bohatou výživovou hodnotu.
Kokosové máslo je tedy pouze jedna z možností, jak kokos využít pro zdravý růst člověka. S ohledem na dostatek minerálních solí zejména hořčíku, vápníku a fosforu můžeme tvrdit, že kokos je výborným prostředkem při úbytku kostní hmoty - Oteoporéze. Pravidelnou konzumací kokosu zamezíme odvápnění kostí, bolestem pohybového systému, svalových křečích způsobených poklesem hořčíku v těle a dalších potížích pohybového aparátu.
V kokosové vodě není žádný tuk, ale za to její hodnota minerálů je stejná jako ve dření a litr této vody stačí na denní spotřebu hořčíku ( 300mg), pro dospělého člověka. U malých dětí je zvláště nutné zařadit do jídelníčku kokos ve formě jak nápojů, tak dřeně. Pozitivní vliv zařazení kokosu nebo kokosového másla do jídelníčku dětí se projeví při prořezávání prvních zubů a pro růst zdravých vlasů a nehtů.
Enciklopedie léčivých potravin uvádí zajímavé srovnání poměru tuků v kokosovém ořechu. Mononenasycených tuků je v kokosu 1,43g, polynenasycených 0,366g a nasycených 29,7g. Nasycené tuky jsou zastoupeny v ořechu kokosu ve vysokém procentu a zdá se, že kokos působí tvorbu LDL škodlivého cholesterolu. Pravda je ale jiná.
V molekule kokosu jsou krátké a středně dlouhé řetězce mastných kyselin o počtu asi 6-14 atomů uhlíku v molekule, a ty nezvýší hladinu cholesterolu, i když je nenasyceného tuku poměrně dost. V živočišných tucích jsou tyto řetězce mastných kyselin dlouhé a počet jejich atomů uhlíku v molekule se pohybuje kolem 18. Tam už je hladina cholesterolu ovlivněna velmi nebezpečně. Usazování živočišných tuků v krevním řečišti je fatální, způsobuje vysoký krevní tlak, nemoci srdce a oběhového systému. Neméně tragické jsou mozkové příhody s následkem smrti.
Kokos je také bohatým zdrojem vitaminů C, E a řady B. Kokosové máslo je potravina obsahující mimo jiné proteiny, které podporují růst svalové hmoty, vlákninu, která pomáhá při peristaltice střeva a sacharidy, což výborná výživa pro mozek.
Text: ZiskejZdravi.cz