ZiskejZdravi.cz

Slunečnicový olej

Slunečnice je nádherná mohutná rostlina, ale pokud chceme, najdeme i šlechtěný malý kultivar, který neuvěřitelně prosvětlí a zkrášlí náš domov i zahradu. Slunečnice pochází původně z Ameriky odkud byla přivezena do Evropy. Květ dosahuje průměru až 30cm a stonek dorůstá do výše až 3m. Kvete po celé léto až do září a pěstuje se pro olejnaté semeno, jako medonosná rostlina a k siláži.

Slunečnicová semena mají tak vysoký výnos oleje, že z množství 100kg se vytlačí 25- 50kg oleje, který slouží za studena lisovaný k jídlu, za horka lisovaný se používá ve farmaceutickém a chemickém průmyslu k výrobě jemných mýdel, barev a margarinů. V léčitelství se využívá semeno, olej, ale i okvětní lístky.

Semena obsahují asi 49,6 % tuků, 22% proteinů a asi 8,3% sacharidů, Slunečnicová semena jsou poměrně vyrovnaná potravina bohatá na minerály vápník, hořčík, železo a fosfor, vitaminy E a B1. Slunečnicový olej obsahuje kyselinu palmitovou 4 až 9%, kyselinu stearovou 1 až 7%, kyselinu olejovou 14 až 40% a kyselinu linolovou 48 až 74%. Různé odrůdy slunečnice mají různý podíl jednotlivých mastných kyselin. Klasický slunečnicový olej má zejména vysoký podíl omega-6 polynenasycených mastných kyselin. Omega 3 mastné kyseliny slunečnicový olej neobsahuje a proto není dobré využívat ve svém jídelníčku pouze tento olej. Při nedostatku Omega 3 mastných kyselin totiž vzniká v těle prostředí vhodné pro záněty. Omega 3 doplníme například lněným, řepkovým či sezamovým olejem.

Vitamin B1 ve slunečnicových semínkách podporuje léčbu nespavosti chrání při stresu, lehkých depresích a nervozitě. Slunečnicová semena jsou velmi vhodná pro těhotné a kojící ženy, pro sportovce, a osoby trpící anemií, podvýživou a pro rekonvalescenty. Zkrátka pro všechny osoby, které potřebují obnovit sílu a životní elán.

Podívejme se na slunečnicový olej a jeho léčivé a preventivní účinky.

Slunečnicový olej má vysoký obsah vitaminu E a omega 6 mastné kyseliny. Mnohé výzkumy potvrzují, že vitamin E je výrazně antikarcinogenní a je to silný antioxidant. Slunečnicový olej mimo to, že chrání naše srdce a cévy má proti aterosklerotický účinek, snižuje LDL cholesterol. Je vhodný k prevenci proti kardiovaskulárním nemocem. Dále působí slunečnicový olej příznivě na pokožku a sliznici, pomáhá v péči o popraskané prsty a ruce, nehty, vlasy a při některých dermatologických onemocněních kůže. Používá se do různých mastí na záněty a zapaření.

Okvětní lístky slunečnice se přidávají do čajových směsí, protože snižují horečku, regulují pocení, pomáhají trávicímu systému a podporují činnost jater.

Už jste slyšeli o žvýkání oleje? Ano? Je to metoda, která nebude asi moc mladá a je hodně účinná. Slunečnicový olej je ideální právě pro své čistící účinky a vitaminem E podpoříte svou imunitu. Olej se žvýká v ústech několikrát denně po dobu 10 -15 minut a v žádném případě se nesmí polknout. To bychom to špatné zase dostali do organismu. Olej totiž do sebe absorbuje nečistoty a škodlivé mikroorganismy. Žvýkání slunečnicového oleje pomáhá v období zvýšeného výskytu nachlazení a infekcí horních cest dýchacích, chřipce, ale i při bolestech v krku, angíně, zánětu dásní a mandlí, při srdeční arytmii, podráždění kůže, při bolestech žaludku a dalších onemocněních. Žvýkáním slunečnicového oleje aktivujeme žlázy s vnitřní sekrecí, a další orgány a celé tělo prochází pomalu, ale velmi cíleně celkovou očistou.

Zjišťujeme, že mnoho potravin se podílí na ochraně, pročištění a výživě kardiovaskulárního systému a jsou to potraviny, které lze velice dobře kombinovat jak ve sladkých i slaných jídlech, tak v teplé i studené kuchyni. Nesmíme však zapomenout na upozornění odborníků, že slunečnicový olej za studena lisovaný se nehodí na smažení, ale jen do salátů a jídel, která nejsou vystavené vysoké teplotě. Do tepelně upravených jídel přidávejme raději rafinovaný slunečnicový olej nebo se pokusme ho vynechat všude tam, kde to recept dovolí.

Takže shrnuto a podtrženo, slunečnicová semínka a olej z nich působí jako veliký bojovník a pomocník v našem imunitním systému a je velkou výhodou mít oboje stále při ruce i v nějakém s láskou připraveném jídle. Dnes už má každá hospodyňka doma jak slunečnicový olej, tak semínka a nebo nějaký výrobek například „chalvu", kterou si můžeme docela snadno připravit i doma. Na sucho lehce opražíme semena slunečnice, necháme vystydnout, pomeleme a přidáme to, co máme rádi. Ořechy, med, melasu a podobně.

Text: ZiskejZdravi.cz



Eshop - ekodrogerie, byliny, potraviny

Eshop - ekodrogerie, byliny, potraviny

Potraviny - základ pro každé zdravé jídlo

Potraviny - základ pro každé zdravé jídlo

Recepty - uvařte si něco dobrého

Recepty - uvařte si něco dobrého

Zásady stravování - zásady zdravého vaření

Zásady stravování - zásady zdravého vaření

Složení stravy - co má naše strava obsahovat

Složení stravy - co má naše strava obsahovat