Špaldové klíčky které můžeme zakoupit jsou čisté preparované klíčky, v kterých jsou zachovaní všechny účinné látky v jejich přirozeném složení. Klíčky jsou doslova živou spižírnou vitamínů, které naše tělo potřebuje. Jsou bohaté na minerály vápník, hořčík, draslík, fosfor, zinek a vitaminy skupiny B, A, E a nenasycené mastné kyseliny. Jejich látka Thiokyanát spolu s beta karotenem regeneruje tělní buňky a chrání proti infekcím. Špaldové výrobky uvítají aktivní sportovci, díky přísunu kvalitních bílkovin, kterých má oproti pšenici (12%) kolem 17%. Tuky jsou zastoupeny málo, o to víc s kvalitnějšími nenasycenými mastnými kyselinami.Z vitamínů obsahují velké množství vitamínů skupiny B - (B1 1,6% mg, B2 0,7% mg) a vitamínu E (45% mg). Dalšími vitamíny jsou K, provitamíny A, D, kožní funkční látku F a vitamín proti zhoubné nedokrevnosti. Dále obsahují vysoce cenné aminokyseliny, z nenasycených tuků kyselinu linolovou a kyselinu alfalinolenovou, minerální soli a stopové prvky.
Jak velká škoda je, že se v dnešní době konzumují především výrobky z bílé mouky ochuzené o tyto cenné a bohaté klíčky. Málokdo ví, že právě tyto klíčky obsahují vysoké procento bílkovin a při konzumaci celozrnné mouky nám pokryjí část jejich příjmu. Pokud se tedy chcete stát vegetariány, je nezbytné zařadit do stravy výrobky z celozrnné mouky. Klíčky v sobě obsahují 30 % bílkovin, 9% oleje z klíčků, 38% škrobů a cukru, 5,5% minerálních látek.
Cenný vitamín E má také velký význam pro organismus. Nejen že je významným antioxidantem, ale má velký vliv na plodnost, působí rozhodným způsobem na systém nervů a svalů, ovlivňuje krevní cesty a srdce. Octacosanol je látka, která zvyšuje odolnost a výkonnost organizmu, bojuje proti únavě a vitaminy skupiny B, E, niacin a kyselina listová jsou pomocníci hlavně v jarním období při syndromu jarní únavy. Toto vše je v pšeničném klíčku cenným spektrem bohatství v ochraně našeho těla proti nemocem této hektické doby zatížené různými stresory.
Cukrovka - Špaldové klíčky znatelně snižují nadměrný obsah cukru v krvi a vyměšování cukru močí, jsou tedy vhodné pro lidi s cukrovkou. Normalizují látkovou výměnu.
Vyčerpanost - klíčky také obnovují síly při vyčerpanosti a obnovují pocit síly a výkonnosti. Užívejme je i jako prevenci a lék na jarní únavu.
Výživa dětí - Špaldové klíčky jsou vysoce koncentrovanou potravinou plnou přirozených látek v účinné kombinaci. Doporučujeme je tedy pro dětský organismus, který roste a potřebuje dostatek těchto potřebných živin, na které je dnešní strava poměrně chudá. Přidávejte je tedy kojencům a batolatům již do kaší, aby tak získaly na hodnotě.
Doporučenou denní dávku vitaminu B1, kyseliny listové, vitaminu E a manganu vám pokryje 100 gramů pšeničných klíčků, což je asi 10 polévkových lžic. Preventivně se doporučuje sníst 2 až 4 lžíce klíčků ke každé snídani.
Text: ZiskejZdravi.cz