ZiskejZdravi.cz

Špaldové klíčky

Špaldové klíčky získáváme při mletí očištěné pšenice špaldy. Špaldové klíčky jsou zdrojem vitamínů skupiny B, E, K, stopových prvků, vlákniny a antistresových látek a speciální způsob zpracování jim zajišťuje vysokou nutriční hodnotu a zachování si velkého množství těchto vitamínů. Klíčky snadno zařadíte do jídelníčku, použijte je např. do jogurtů či do pečiva, můžeme je také použít jako posyp různých pudingů, pohárů nebo dezertů.

Špaldové klíčky které můžeme zakoupit jsou čisté preparované klíčky, v kterých jsou zachovaní všechny účinné látky v jejich přirozeném složení. Klíčky jsou doslova živou spižírnou vitamínů, které naše tělo potřebuje. Jsou bohaté na minerály vápník, hořčík, draslík, fosfor, zinek a vitaminy skupiny B, A, E a nenasycené mastné kyseliny. Jejich látka Thiokyanát spolu s beta karotenem regeneruje tělní buňky a chrání proti infekcím. Špaldové výrobky uvítají aktivní sportovci, díky přísunu kvalitních bílkovin, kterých má oproti pšenici (12%) kolem 17%. Tuky jsou zastoupeny málo, o to víc s kvalitnějšími nenasycenými mastnými kyselinami.Z vitamínů obsahují velké množství vitamínů skupiny B - (B1 1,6% mg, B2 0,7% mg) a vitamínu E (45% mg). Dalšími vitamíny jsou K, provitamíny A, D, kožní funkční látku F a vitamín proti zhoubné nedokrevnosti. Dále obsahují vysoce cenné aminokyseliny, z nenasycených tuků kyselinu linolovou a kyselinu alfalinolenovou, minerální soli a stopové prvky.

Jak velká škoda je, že se v dnešní době konzumují především výrobky z bílé mouky ochuzené o tyto cenné a bohaté klíčky. Málokdo ví, že právě tyto klíčky obsahují vysoké procento bílkovin a při konzumaci celozrnné mouky nám pokryjí část jejich příjmu. Pokud se tedy chcete stát vegetariány, je nezbytné zařadit do stravy výrobky z celozrnné mouky. Klíčky v sobě obsahují 30 % bílkovin, 9% oleje z klíčků, 38% škrobů a cukru, 5,5% minerálních látek.

Cenný vitamín E má také velký význam pro organismus. Nejen že je významným antioxidantem, ale má velký vliv na plodnost, působí rozhodným způsobem na systém nervů a svalů, ovlivňuje krevní cesty a srdce. Octacosanol je látka, která zvyšuje odolnost a výkonnost organizmu, bojuje proti únavě a vitaminy skupiny B, E, niacin a kyselina listová jsou pomocníci hlavně v jarním období při syndromu jarní únavy. Toto vše je v pšeničném klíčku cenným spektrem bohatství v ochraně našeho těla proti nemocem této hektické doby zatížené různými stresory.

Cukrovka - Špaldové klíčky znatelně snižují nadměrný obsah cukru v krvi a vyměšování cukru močí, jsou tedy vhodné pro lidi s cukrovkou. Normalizují látkovou výměnu.

Vyčerpanost - klíčky také obnovují síly při vyčerpanosti a obnovují pocit síly a výkonnosti. Užívejme je i jako prevenci a lék na jarní únavu.

Výživa dětí - Špaldové klíčky jsou vysoce koncentrovanou potravinou plnou přirozených látek v účinné kombinaci. Doporučujeme je tedy pro dětský organismus, který roste a potřebuje dostatek těchto potřebných živin, na které je dnešní strava poměrně chudá. Přidávejte je tedy kojencům a batolatům již do kaší, aby tak získaly na hodnotě.

Doporučenou denní dávku vitaminu B1, kyseliny listové, vitaminu E a manganu vám pokryje 100 gramů pšeničných klíčků, což je asi 10 polévkových lžic. Preventivně se doporučuje sníst 2 až 4 lžíce klíčků ke každé snídani.

Text: ZiskejZdravi.cz



Eshop - ekodrogerie, byliny, potraviny

Eshop - ekodrogerie, byliny, potraviny

Potraviny - základ pro každé zdravé jídlo

Potraviny - základ pro každé zdravé jídlo

Recepty - uvařte si něco dobrého

Recepty - uvařte si něco dobrého

Zásady stravování - zásady zdravého vaření

Zásady stravování - zásady zdravého vaření

Složení stravy - co má naše strava obsahovat

Složení stravy - co má naše strava obsahovat