Petržel, petrželka - bez této specifické voňavé zeleniny a bylinky se v žádné kuchyni neobejdeme. Pěstuje se na zahrádkách, ale i okenních parapetech. Když se řekne kořenová zelenina, tak mimo nějaké exotické, do této skupiny zcela automaticky řadíme spolu s petrželí mrkev a celer. Dodává jídlu velmi zvláštní aroma a ve spojení s mrkví a celerem působí na naše čichové chuťové a vizuální smysly povzbudivě.
Každé přehnané používání snad jakékoli léčivky a potraviny je škodlivé. Tak i u petržele to platí. Například zvyšovat dávku tohoto diuretika je pro ledviny nebezpečné a pro člověka se zvýšenou srážlivostí krve je obvykle podán lék proti srážlivosti. Tento jedinec nesmí do svého jídelníčku zařazovat zelené potraviny, protože tyto právě krev zahušťují.
Tato vlastnost krve je naopak vítaná při bodnutí hmyzem, krev se kolem rány zahustí a tím je jakási obrana proti proniknutí jedu do těla zajištěna. Je to prazvláštní, že do této poničené země, kterou člověk spíše častěji zneužívá než užívá a opatruje, Bůh zasadil tolik dobrých věcí pro výživu a zdraví. A snad jako vždy, a u všeho, platí pravidlo zdravého selského rozumu při sestavování harmonicky vyladěného - potažmo léčivého jídelníčku.
Text: ZískejZdraví.cz