ZiskejZdravi.cz

Petrželka

Petržel, petrželka - bez této specifické voňavé zeleniny a bylinky se v žádné kuchyni neobejdeme. Pěstuje se na zahrádkách, ale i okenních parapetech. Když se řekne kořenová zelenina, tak mimo nějaké exotické, do této skupiny zcela automaticky řadíme spolu s petrželí mrkev a celer. Dodává jídlu velmi zvláštní aroma a ve spojení s mrkví a celerem působí na naše čichové chuťové a vizuální smysly povzbudivě.

Mimo to je nepostradatelná v dobré husté polévce, omáčkách, pomazánkách. Petržel nikde nenajdeme divokou, vždy se vysévá a pěstuje všude, kde to umožní podmínky. Petržel pěstujeme pro list - kadeřavou, lidově nazývanou kudrnka, nebo hladkou, a pro kořen. Semínka jsou také léčivá, ale o tom později. Vedle obsahu živin je petržel malý zázrak pro své čistící schopnosti.

Složení :

Účinnou látkou obsaženou ve všech částech rostliny je silice (7 % v plodech, 0,5 % v kořenech), jejíž hlavní součástí je apiol. Dále obsahuje miristicin, pinen, felandren, cymol, terpeny a další. Obsahuje také flavonoidy, polyacetyleny, furanokumariny, sliz, a sacharidy. Petržel je také zdrojem provitaminu A a vitaminů B, C, E, a minerálních látek, draslíku, hořčíku, železa, vápníku, sodíku a fosforu. List obsahuje větší množství kyseliny listové.

Složka

Jednotka

Průměrný obsah

Prvek (mg/100 g)

Průměrný obsah

Složka (mg/100g)

Průměrný obsah

voda

g/100 g

83,1

Na

33

vitamin C

190

bílkoviny

g/100 g

3

K

760

vitamin D

0

tuky

g/100 g

1,3

Ca

200

vitamin E

1,7

cukry

g/100 g

2,3

Mg

23

vitamin B6

0,09

celkový dusík

g/100 g

0,47

N

64

vitamin B12

0

vláknina

g/100 g

5

Fe

7,7

karoten

4,04

mastné kyseliny

g/100 g

0

Cu

0,03

thiamin

0,1

cholesterol

g/100 g

0

Zn

0,7

riboflavin

0,06

energie

kJ/100 g

141

Mn

0,2

niacin

1

Zdroj tabulky - Wikipedie

Z výše uvedené tabulky vidíme, že petržel má velice důležitou funkci v našem těle hlavně pro imunitní systém. Silice a flavonoidy obsažené v petrželi příznivě působí na krevní tlak, uvolňují střevní plyny, působí proti střevním parazitů, podporují ledvinovou činnost, upravují nepravidelnou periodu, zvyšují sekreci trávicích enzymů. Svým složením je petržel ochranou proti křečím hladkého svalstva, tím je blahodárná pro trávicí a oběhové orgány.

Zklidňující funkce petržele, poznáme při užívání semene - ideálně s medem. Víme, že v pohance obsažený rutin je „drátěnka" na cévní systém a to samé platí o petrželovém semenu. Jsou lidé, kteří měli bolesti dolních končetin a po kůře semene petržele v medu, tyto bolesti odezněly. Odvar z natě petržele působí příznivě na kvalitu vlasů.



Každé přehnané používání snad jakékoli léčivky a potraviny je škodlivé. Tak i u petržele to platí. Například zvyšovat dávku tohoto diuretika je pro ledviny nebezpečné a pro člověka se zvýšenou srážlivostí krve je obvykle podán lék proti srážlivosti. Tento jedinec nesmí do svého jídelníčku zařazovat zelené potraviny, protože tyto právě krev zahušťují.

Tato vlastnost krve je naopak vítaná při bodnutí hmyzem, krev se kolem rány zahustí a tím je jakási obrana proti proniknutí jedu do těla zajištěna. Je to prazvláštní, že do této poničené země, kterou člověk spíše častěji zneužívá než užívá a opatruje, Bůh zasadil tolik dobrých věcí pro výživu a zdraví. A snad jako vždy, a u všeho, platí pravidlo zdravého selského rozumu při sestavování harmonicky vyladěného - potažmo léčivého jídelníčku.

Text: ZískejZdraví.cz

Eshop - ekodrogerie, byliny, potraviny

Eshop - ekodrogerie, byliny, potraviny

Potraviny - základ pro každé zdravé jídlo

Potraviny - základ pro každé zdravé jídlo

Recepty - uvařte si něco dobrého

Recepty - uvařte si něco dobrého

Zásady stravování - zásady zdravého vaření

Zásady stravování - zásady zdravého vaření

Složení stravy - co má naše strava obsahovat

Složení stravy - co má naše strava obsahovat