Oves je vhodné podávat při chorobách nervové soustavy, protože dodává potřebné živiny pro správnou funkci neuronů. Pravidelná konzumace ovsa se doporučuje při nervozitě, únavě, psychické vyčerpanosti, nespavosti a depresi. Dále je vhodné jej podávat při trávicích obtížích, gastritidě, žaludečních a dvanácterníkových vředech a různých střevních nemocech. Rovněž je vhodný pro osoby trpící celiakií (porucha střevního vstřebávání), protože obsahuje jen velmi malé množství gliadinu (protein, který se nachází v glutenu pšenice a dalších obilnin).
Diabetes - oves slouží jako prevence cukrovky typu 2. Diabetici snášejí dobře vysoké množství sacharidů obsažených v ovsu, pokud ho jedí ve formě celozrnných vloček i s otrubami. Je to proto, že celozrnné vločky obsahují fruktózu, která se nachází v ovesných otrubách.
Cholesterol - struktura tuku v ovsu pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a pravidelnou konzumací ovsa se dosahuje velmi dobrých výsledků při prevenci a léčbě arteriosklerózy a hypertenze.
Obezita - oves je také důležitou komponentou stravy v boji proti obezitě (zejména ženského typu), protože zlepšuje a zrychluje metabolismus. Slouží rovněž jako prevence žlučníkových kamenů a redukuje chronické záněty a chrání proti rakovině prsu a srdečním chorobám.
Vlasy, nehty - oves díky stopovým prvkům jako je kobalt, molybden, bór a jód dává našim vlasům lesk. O vlasech víme, že je to také orgán a to samé platí o kůži na celém těle. Oves má vysoce účinný systém pro čištění a uzdravení kůže při různých typech ekzémů.
Imunitní systém - zinek v ovsu chrání náš organismus před virózami a posiluje tak náš obranný systém.
Není lepší způsob jak začít den, než si dát horkou ovesnou kaši, obzvláště pokud máte cukrovku nebo bojujete se srdečním onemocněním. Oves obsahuje specifický druh vlákniny známé pod názvem beta glukan. Studie od roku 1963 dokázaly prospěšné působení této vlákniny na hladinu cholesterolu v krvi. Studie ukazují, že jedinci s vysokým cholesterolem, kteří jedli jen 3 gramy ovesné vlákniny denně si snížili hladinu cholesterolu o 8-23%.
Rozeznáváme oves setý, tím je pokryto asi 90% osevných ploch, oves habešský, pěstovaný v Etiopii, oves nahý( Avena nuda) a oves byzantský, ten pokrývá 10% osevných ploch. Oves nahý se pěstuje převážně jako zelené krmení pro velice výživné obilky. Oves byzantský, je odolná plodina vůči suchu a vyšším teplotám. Ten najdeme hlavně v Americe na stepích Ruska a v Austrálii. Je odolný vůči chorobám a používá se na šlechtění nových odrůd. Oves habešský najdeme hlavně v Etiopii pěstovaný v současné době spolu s ječmenem na zrno a zelené krmení. Oves bezpluchý znamená vlastně loupaný. Taková malinká kapsička, ve které je každé zrnko zabalené jsou „pluchy".
Text: ZiskejZdravi.cz