ZiskejZdravi.cz

Celer

Celer je všestranná zelenina, dá se jíst nastrouhaný, smažený, vařený, v bramborovém salátu, jako přísada do pomazánek i do polévek. Jeho užitek v kuchyni je bohatý.

Celer obsahuje vitaminy řady B1, B2 a B6. Celer obsahuje bílkoviny, silice, puriny, glycidy, apiin, cholin, vitamíny B1, B2, PP, a asi 7 mg vitamínu C ve 100 g. Z minerálních látek nám celer předá vápník, sodík, draslík, hořčík a fosfor.

Listy jsou výborným zdrojem vitaminu A, proto by neměl chybět v jídelníčku, zvláště lidí, kteří mají omezenou nebo sníženou funkci ledvin, potíže s klouby-dnu, vysoký cholesterol, zácpu, ohrožení rakovinou žaludku, vysoký tlak, trpí obezitou a nespavostí.

Když trpíte nespavostí, stačí každý den vypít sklenku šťávy chvilku před spaním. Také při otocích vám bude celer nápomocný, protože jeho éterické oleje rozšiřují cévy a zlepšují průtok krve. Celer také snižuje tlak, k čemuž můžete použít celerovou sůl ( usušený celer a nať rozdrtíme v hmoždíři na jemný prášek a smícháme se solí).

Diabetikům celer pomůže snížit obsah cukru v krvi díky glykokvinu, který má podobné vlastnosti jako inzulin. Vývar z celeru snižuje kyselé prostředí v těle, je totiž zásaditý a neměl by chybět v žádné polévce.

V celeru je také obsažena látka psoralen, která ulevuje při onemocnění lupénkou. Tuto látku využívá kožní lékařství. A v neposlední řadě pomáhá celer při neplodnosti, impotenci, frigiditě. Celer je regulátor hormonů u mužů a žen i tady je výborným pomocníkem.

Celer je opravdu široce použitelná zelenina a i když někomu vadí její aromatická chuť, udělá nám v dobrém jídle radost.

Tip na pomazánku, poměry jednotlivých potravin necháme na Vašem uvážení.

Jeden kus uzeného/česnekového Tofu, malá cibule, celerová bulva malá nebo kus velké, 150-200gr zakysané smetany, kdo může tak napůl se sojanézou. Na ozdobení, ředkvičku, kudrnku nebo pažitku, špetka soli. Celer, Tofu nastrouháme na jemno, cibulku nakrájíme na drobno, trochu osolíme, smícháme se zakysanou smetanou a necháme chvilku promísit chutě. Na celozrnnou bagetu, chleba, topinku nebo rohlík namažeme, ozdobíme ředkvičkou a můžeme nazdobit kudrnkou nebo posypat pažitkou- dobrou chuť!

 

 



Eshop - ekodrogerie, byliny, potraviny

Eshop - ekodrogerie, byliny, potraviny

Potraviny - základ pro každé zdravé jídlo

Potraviny - základ pro každé zdravé jídlo

Recepty - uvařte si něco dobrého

Recepty - uvařte si něco dobrého

Zásady stravování - zásady zdravého vaření

Zásady stravování - zásady zdravého vaření

Složení stravy - co má naše strava obsahovat

Složení stravy - co má naše strava obsahovat