ZiskejZdravi.cz

Ocet

Hlavní složkou octu je kyselina octová v koncentraci od 4 do 18% dle druhu octa. Nejběžnější je koncentrace 8 %. Ocet se vyrábí fermentací (kvašením) tekutin, které obsahují etylalkohol. Během fermentace pak bakterie rodu Acetobacter zoxidují etylalkohol na kyselinu octovou.

Ocet je surovinou, která přes mnohé pozitivní informace, které se o něm píší velmi škodí zdraví a měli bychom ho vyřadit z našeho jídelníčku. Rozlišujeme několik druhů octa, z nichž nejznámější je jablečný, vinný a bílý destilovaný ocet. O vinném a bílém octu píše Dr. Norman W.Walker ve své knize „Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy":

Bílý destilovaný ocet škodí organizmu. Ničí rychle červené krvinky a vede k anémii (chudokrevnosti). Dále narušuje zažívací proces tím, že ho zpomaluje a zabraňuje správné asimilaci potravy. Tento ocet (C2H4O2) je produkt vzniklý kvašením kyselých alkoholických tekutin, jako například zkvašeného vína a sladových nápojů, a nazývá se potom vinný a sladový ocet. Bílý destilovaný ocet se svým vysokým obsahem kyseliny acetonové je používán nejčastěji. Ocet, který se vyrábí kvašením vína, obsahuje průměrně 3 až 9% kyseliny acetonové a malé množství kyseliny tartarinové. Je známo, že kyselina acetonová v octě je jednou z příčin tvrdnutí jater (cirhózy), dvanácterníkových a jiných vředů. Vinný ocet je častěji používán jako koření a stejně jako bílý destilovaný ocet, obsahuje kyselinu acetonovou.

O jablečném octu se píše mnoho pozitivního. Doporučuje se na onemocnění kloubů, ředění krve, hubnutí, únavu, migrénu a jiné nemoci. Žel mnoho z uváděných účinků není vědecky ověřeno a dokázáno. Například jedním z doporučení k užívání jablečného octa je jeho využití k vyrovnání acidobazické rovnováhy v těle (poměr zásaditosti a kyselosti), ale vychází se z předpokladu, že je naše krev mírně alkalická (zásaditá) - to znamená někde mezi 7,35 - 7,45 pH. Opak je pravdou. Při dnešním moderním stravování je krev většiny lidí spíše kyselá a naopak potřebuje alkalizovat.

Takže příjem octa naopak škodí a zvyšuje již tak vysokou kyselost krve. To vede k únavě, častým zánětům, infekcím, svěděním, alergickým projevům a zvýšenému výskytu artritidy a jiných projevů. Doporučujeme se octu vyhýbat a nahrazovat ho citrónovou šťávou a to i při zavařování „kyselých okurek", které, mimo to, můžeme zpracovat jako „kvašáky" pouze se solí. Pití sklenice vody se dvěma lžičkami jablečného octa jak je doporučováno vás na životě neohrozí, ale výsledkem může být to, že vám ocet překyselí žaludek, což není zrovna příjemné. Někomu, kdo na překyselený žaludek trpí nebo kdo má žaludeční vředy, může být po pití jablečného octa i nevolno.

Zajímavé je, že v domácnosti nachází ocet své místo díky své kyselosti a schopnosti rozpouštět uhličitany jako součást čisticích přípravků, zejména pro odstraňování vodního kamene.

Již v 19.století průkopnice zdravé životosprávy Ellen Whiteová napsala:

„Saláty se často připravují s olejem a octem. V žaludku dochází ke kvašení a strava nemůže být dobře zažita, naopak, rozkládá se. Tím není krev vyživena, plní se nečistotou a dochází k potížím jater a střev." CD 345, odst. 578.

„Skořicové koláčky a octové okurky by se neměly do lidského žaludku dostat. Tvoří špatnou krev." CD 345, odst. 575.

Text:ZiskejZdravi.cz



Eshop - ekodrogerie, byliny, potraviny

Eshop - ekodrogerie, byliny, potraviny

Potraviny - základ pro každé zdravé jídlo

Potraviny - základ pro každé zdravé jídlo

Recepty - uvařte si něco dobrého

Recepty - uvařte si něco dobrého

Zásady stravování - zásady zdravého vaření

Zásady stravování - zásady zdravého vaření

Složení stravy - co má naše strava obsahovat

Složení stravy - co má naše strava obsahovat