Čočka nemá vitaminy C a E, provitamin A, vápník, vitamin B12, ani polynasycené mastné kyseliny, ale její výživová hodnota tím není menší. Dodá tělu velice cenné látky k ochraně a posílení imunity. Čočka má pouze 11,2% vody a nemá skoro žádný tuk, tím je však energeticky cenná potravina. Její léčebné vlastnosti jsou ceněny hlavně u osob, které trápí cukrovka, zvýšený cholesterol LDL, zácpa, anemie a další, převážně „civilizační" choroby.
Cukrovka: čočka má sice velké množství sacharidů, ale pro diabetiky to není taková pohroma, protože díky svému složení čočka prochází zažívacím traktem pomalu a tím se uvolňují molekuly glukózy postupně a tak nevyvolají zvýšenou hladinu cukru v krvi.
Anemie: čočka má srovnatelný až vyšší obsah železa (9mg) oproti masu(2mg) a nebo vejcím(1,44mg) a navíc je už dnes známé, že živočišné potraviny způsobují zátěž pro naše tělesné filtry jako ledviny a játra. Mimo jmenované obsahuje čočka také kyselinu listovou a měď, které se podílejí na tvorbě červených krvinek. Právě anemici, mají křehkou imunitu a každá potravina, která podporuje výživu a ochranu právě imunitního systému by neměla chybět v jejich jídelníčku.
Zácpa: všichni jsme se už s tímto problémem setkali. Když začneme trochu rozumět řeči našeho těla a zaměříme se víc na složení své potravy, shledáme, že živočišné potraviny dokážou naše zažívací ústrojí pořádně potrápit. Čočka má mnoho vlákniny a tím je dokonalým čističem střeva. Mimo to, tím, že čistí střevo, snižuje cholesterol a tím i vysoký krevní tlak.
Alergie: Jinak jsou na tom alergici, ti musí s luštěninami obecně velmi opatrně. Jejich silice mohou u mnohých vyvolat záchvat alergie.
Těhotenství: čočka má pro budoucí maminky poklady, které mohou její miminko ochránit před vznikem vývojové vady. Právě obsah kyseliny listové a železo v čočce má kladný vliv na tvorbu červených krvinek. To je pro každou maminku důležité vědět, že její potrava je také potrava pro její plod.
Nemusí nám jídlo „přetékat" z talíře abychom byli zdraví, porce mohou být také výživné a může jich být daleko méně na to, abychom byli výkonní ve své práci ať je jakákoli. Pokud někdo pracuje manuálně může do svého jídelníčku zařadit potraviny s větším obsahem bílkovin a minerálů. Vitaminy mu dodá zelenina a ovoce, oleje semínka. To je původní záměr Boha, abychom mohli prožít svůj život v plné síle až do vysokého stáří.
Text: Ziskejzdravi.cz