ZiskejZdravi.cz

Broskev

Lahodné a populární broskve pocházejí z Číny odkud se rozšířily do zbytku světa po starověké hedvábné stezce. Všeobecně řečeno, broskvoně nesou plody od května do září. Ovoce je velké asi jako malá jablka, 7-10 cm v průměru a váží asi 130g.

Broskve mají překvapivě málo kalorií a neobsahují žádné nasycené tuky. Jsou naopak plné zdraví nápomocných složek, minerálů a vitamínů. Čerstvé broskve jsou dobrým zdrojem vitamínu C. Vitamín C je antioxidantem. Konzumace ovoce bohatého na antioxidanty pomáhá tělu vyvinout rezistenci vůči infekcím a pomáhá z těla odstranit nebezpečné volné radikály.

Broskve také obsahují vitamín A a ß-caroten. ß-caroten je provitamín, který se v těle přeměňuje na vitamín A. Vitamín A je esenciální vitamín pro zrak. Je také důležitý pro udržování zdravých membrán a kůže. Konzumace ovoce bohatého na vitamín A je také důležitá na ochranu proti rakovině plic a ústní dutiny.

Broskve jsou bohaté na mnoho životně důležitých minerálů, jako draslík, fluorid a železo. Železo je důležité při formaci červených krvinek. Fluorid je součástí kostí a zubů a je esenciální pro prevenci zubního kazu. Draslík je důležitým prvkem buněk a tělesných tekutin, které pomáhají regulovat srdeční tep a krevní tlak.

Broskve obsahují flavonoidové polyfenolové antioxidanty jako např. Lutein, zea-xantin a ßkryptoxantin a tyto složky pomáhají ochraňovat proti volným radikálům, které hrají svou roli při různých chorobných procesech. Protože broskve mají nízký obsah sodíku a proteinů a jsou mírně močopudné, pomáhají při selhání ledvin. Díky tomu, že vyvolávají pocit nasycení, patří k druhům ovoce, účinným při snižování hmotnosti.



Eshop - ekodrogerie, byliny, potraviny

Eshop - ekodrogerie, byliny, potraviny

Potraviny - základ pro každé zdravé jídlo

Potraviny - základ pro každé zdravé jídlo

Recepty - uvařte si něco dobrého

Recepty - uvařte si něco dobrého

Zásady stravování - zásady zdravého vaření

Zásady stravování - zásady zdravého vaření

Složení stravy - co má naše strava obsahovat

Složení stravy - co má naše strava obsahovat