ZiskejZdravi.cz

Mléko kravské

Mléko je potravina koncentrovaná na bílkoviny a setkáváme se s ním v různých podobách. Může to být čerstvé mléko, zkyslé mléko, sušené mléko, smetana či máslo. Rostlinnými náhražkami kravského mléka jsou sojové mléko, rýžové mléko, ovesné či mandlové mléko a jiné. Mléko bylo od nepaměti hodnotným zdrojem potravy 1 litr obsahuje v průměru 35g bílkovin (jako 4 vejce), 30 - 40g mléčného tuku (to je 45 - 47g másla), 50g mléčného cukru (10 - 12 kostek cukru), 7g minerálních solí, vitamíny, stopové prvky a růstové látky.

Tyto výživné a léčivé látky jsou nám prospěšné ovšem za předpokladu, když máme mléko čerstvé od zdravých zvířat žijících v přirozených podmínkách přírody a živících se zdravou rostlinnou stravou. Mléko dnes prodávané má ke zdravému a hodnotnému mléku velmi daleko. Zvířata trpí nemocemi a do mléka se dostávají zárodky zánětů (tuberkulózy, colibacily, bakterie paratyfu, streptokoky..). Díky tomu musí mléko nutně procházet úpravou a tepelným zpracováním. Ovšem chemikálie ze špatné výživy zvířat, antibiotika a jiné léky zničit možné není. Možná bychom se divili, kdybychom viděli laboratorní rozbory. Pokud tedy patříte mezi ty, kteří mléko rádi využívají, je lepší, pokud je to možné sehnat si mléko z domácích či farmářských zdrojů a sterilizovat ho, nebo ho nahradit rostlinnými náhražkami.

Používáme-li kravské mléko je nejlepší ve formě kysaných výrobků, smetany k přípravě různých salátů a také teplých jídel. Používejme raději smetanu než máslo a v žádném případě jej nenahrazujeme margaríny. Máslo také není vhodné do teplých pokrmů a k smažení. Sýry, především tavené, tvrdé a vyzrálé jsou těžko stravitelné a kyselinotvorné, ty je lepší vynechat. Pokud sýry tak čerstvé smetanové či tvaroh.

Zpracování mléka homogenizace, což je mechanický proces přeměny struktury tukových kuliček v mléce, vede pravděpodobně k mnoha obtížím, což se v současné době zjišťuje. Homogenizace je podle studií Clifforda a kol. (1984) dávána do souvislosti s diabetem, nesnášenlivostí laktózy a alergií na mléko, ale také se zvýšeným výskytem kardiovaskulárních chorob. Nesnášenlivost laktózy postihuje asi 2% dospělých a 8% dětí do 3 let věku, což je stále narůstající počet obyvatel.

Moderní člověk ovšem konzumuje nadbytečné množství bílkovin, což vede k odvápnění kostí. Mléko je jak známo koncentrovaný zdroj bílkovin a tak tedy paradoxně i když mléko obsahuje dostatečné množství vápníku pro naše zdravé kosti, účinek je přesně opačný. Kyselina močová, která se při štěpení bílkovin uvolňuje se rozkládá v játrech a při jejím vylučování z těla se odplaví i velké množství minerálů (především vápník z kostí) a vody. To bylo mnohokrát dokázáno studiemi již od roku 1930.

Kozí mléko má přednost před kravským, neboť je lehčeji stravitelné a má vyšší obsah železa. Velice příznivě působí na látkovou výměnu, a proto pomáhá při léčení různých ekzémů. U dětí nemocných ekzémem po vynechání všech výrobků z kravského mléka nastalo výrazné zlepšení nebo ekzém úplně zmizel. Kozí mléko má také protirakovinné účinky. Podíváme-li se co nám k tomu říká Bible, přečteme si, že: Nadto dostatek mléka kozího ku pokrmu tvému, ku pokrmu domu tvého...„ (Přísloví 27,27)

Velmi málo se ví o tom, že mléko s cukrem dohromady dráždí zažívací orgány a postihuje mozek. Rovněž způsobuje silné překyselení. Zvlášť nevhodná je kombinace mléka s vejci a cukrem. Na organismus má toto složení horší vliv než maso. Je zapotřebí si uvědomit, že mléko není nápoj, ale potravina, a proto nesmíme pít mléko při žízni, neboť by mohlo dojít k vážným žaludečním potížím. Mléko raději připíjejme k jídlu, aby do žaludku přicházelo už smícháno s potravou.



Sojová náhrada mléka

Nelze nezmínit v souvislosti s mlékem, že je v dnešní době již dostupná náhrada, a tou jsou sojové nápoje a jiné sojové produkty. Využití v kuchyni je v podstatě stejné a pokud si na ně zvyknete, zjistíte, že mají i výbornou chuť.

Sója je zajímavou výjimkou mezi luštěninami, protože na rozdíl od většiny ostatních luštěnin obsahuje vysoce kvalitní a dobře stravitelné bílkoviny s mnohem vyváženějším zastoupením nezbytných aminokyselin. Obsahuje také značné množství nenasycených (zdravých) tuků a komplexní sacharidy, které se rovnoměrné uvolňují do krve a krom toho i přírodní fytolátky a vlákninu. Jak potvrzují studie osoby alergické na bílkoviny kravského mléka většinou nejsou citlivé na sóju. Při nákupu je potřeba ohlídat, aby byl nápoj kvalitní a obsahoval alespoň 3% sojové bílkoviny a 1% sojového tuku.

Z pera průkopnice Ellen Whiteové: Již v 19.století předpověděla, že mléko, ač je pro tělo přínosné, bude v určité době pro množství nemocí téměř nepoživatelné.

Bůh dal člověku s nezkaženou chutí dost dobrých věcí. Předložil mu zemské plodiny - bohatý výběr potravin, které jsou chutné a výživné. Náš dobrý nebeský Otec prohlásil, že z těch můžeme jíst bez omezení. Ovoce, obilí a zelenina, připravené prostě, bez koření a bez živočišného tuku, tvoří s mlékem či smetanou nejzdravější dietu. Dávají tělu výživu, sílu a duševní svěžest. To dráždivá strava nedokáže. - (CTBH 47) (1890) CH 114.115

Reforma stravy musí být postupná. Připravme lid na to, že přijde doba, kdy nebude radno jíst pokrmy z mléka, vajec a s máslem, poněvadž nemocí zvířat přibývá současně s růstem zločinnosti u lidí. V nedaleké budoucnosti bude celé živočišné stvoření úpět působením nemocí, jež jsou kletbou naší země. - 7T 135 (Viz 625.807)

Přijde doba, kdy nebude radno pít mléko. Jsou-li však krávy zdravé a mléko se dobře povaří, není nutno působit předčasně těžkosti. - Letter 39 1901

Text: ZiskejZdravi.cz

Eshop - ekodrogerie, byliny, potraviny

Eshop - ekodrogerie, byliny, potraviny

Potraviny - základ pro každé zdravé jídlo

Potraviny - základ pro každé zdravé jídlo

Recepty - uvařte si něco dobrého

Recepty - uvařte si něco dobrého

Zásady stravování - zásady zdravého vaření

Zásady stravování - zásady zdravého vaření

Složení stravy - co má naše strava obsahovat

Složení stravy - co má naše strava obsahovat