Pro mlsné jazýčky lze ze švestek - slív, mirabelek, renklód a podobného ovoce navařit džemy, marmelády a různé omáčky. Švestky jsou opravdu blahodárné ovoce, to ocení hlavně lidé, kteří mají takzvané líné střevo, když jsou opravdu vyzrálé zahání žízeň a jsou pohlazením pro citlivý žaludek. Pamatuji si, když nastalo „velké" prádlo. Bylo nás doma 5 ke stolu a toho prádla bylo hodně. Zabralo to celý den a maminka tomu přizpůsobila i vaření. Den předem udělala velký hrnec bramboračky a k ní napekla obyčejné placky z kynutého těsta. No a na placky patřily domácí švestková povidla. Tahle kombinace se zdá být trochu divoká, ale to byla opravdu pochoutka.
Působení švestek na zdraví:
Zácpa: švestky mají neopominutelné zastoupení při léčbě zácpy, obsah pektinu upravuje peristaltiku střev, váže na sebe vodu tím zvyšuje objem stolice a její pohyb a chrání při ohrožení karcinomu tlustého střeva, zklidňuje střevní stěny.
Navíc vláknina švestek je rozpustná ve vodě a tím působí jako čistící kartáček na vícero onemocnění střev.
Otoky: rozpustná vláknina uvolní přebytečnou zadržovanou vodu. Pamatuji si na mou maminku, ta měla v kuchyni neustále po ruce misku se sušenými švestkami.
Látková výměna: posilují srdce a imunitní systém, váží na sebe přebytečné tuky.
Játra: cirhóza, chronická hepatitida, švestka čistí a detoxikuje, má diuretické účinky, má nízký obsah sodíku, tuků a proteinů.
Dna-degenerativní onemocnění kloubů: pomáhá látkové výměně, váže vodu, působí močopudně, tím „vypláchne" krevní řečiště, zbaví je odpadních látek
Ledviny: podporuje funkci ledvin, zbaví tělo kyseliny močové.
Nervový systém: působí blahodárně na vnitřní prostředí organismu, ztlumí rozladění, zahání sklon ke špatné náladě a celkově zklidňují.
Buňky-naše tělo je složeno z buněk a švestky pomáhají při ochraně buněčných membrán.
Obezita: ruku v ruce se všemi výše zmíněnými vlastnostmi švestky je dobrým pomocníkem při regulaci váhy. Pravidelné vyprazdňování a dostatek vody napomáhají k dobré funkčnosti metabolismu.
Švestky obsahují: (Zdroj složení - Wikipedie)
78% (přezrálé) až 87% (nezralé) vody, 7% až 14% cukru (invertní cukr 6%, sacharosa 4,8%). Švestky také obsahují organické kyseliny (např. jablečná), třísloviny, dusíkaté látky, minerální látky (sodík, draslík, fosfor, vápník, hořčík, železo) a vitamíny (provitamín A 0,21 mg/%, B1 0,14 mg/%, B2 0,03 mg/% a C 5 - 10 mg/%).
eshop: Sušené švestky 500g