ZiskejZdravi.cz

Topinambury

Jiným názvem Slunečnice hlíznatá, nebo-li židovské brambory jsou neprávem opomíjenou rostlinou, která má pro lidský organismus blahodárné účinky. Pěstují se pro hlízy, které jsou vysoce mrazuodolné a sklízet se dají i v zimě kdy téměř nic jiného není, a krom toho je rostlina velmi nenáročná a pěstovat se dá ve všech podmínkách.

Hlízy topinamburu obsahují až 80% vody, 15% sacharidů a 2% bílkovin. Hlavní zásobní látkou je sacharid inulin, který je velmi prospěšný pro lidi trpící cukrovkou. Krom toho hlízy obsahují vlákninu, esenciální aminokyseliny, vitaminy, kyselinu jablečnou, jantarovou a citronovou . Hlízy topinambur jsou významným zdrojem minerálních látek - obsahují velké množství železa, manganu, draslíku, fosforu, vápníku, sodíku, křemíku a zinku. Z vitamínů je to provitamin A a řada ze skupiny B, C, D a H. To vše dohromady tvoří z topinamburu výbornou plodinu, která preventivně působí proti mnoha chorobám, včetně rakoviny, ale také pomáhá organismus detoxikovat a léčit. Hlízy topinambur se uplatní i při odvykacích kůrách alkoholiků, kde potlačují abstinenční příznaky a skvěle detoxikují játra. Kdo má problém s játry, měl by jíst topinambury. Klinické studie prokázaly i pozitivní účinnost na srdeční soustavu a prokazatelné vylučování kyseliny močové z těla, což působí preventivně ni léčebně proti onemocnění dnou.

Významnou složkou topinamburu je inulin, který napomáhá vytváření užitečných bakterií rodu Bifidus v našich střevech. Ty pak vytvářejí vitamíny skupiny B a podporují vstřebávání důležitých minerálů (Ca, Fe), chrání střeva proti zánětům a nádorům. Inulín tak pomáhá upravovat hladinu glukózy v krvi a snižovat glykemický index potravin. Hlízy jsou doporučovány i při redukčních dietách, protože zvyšují pocit sytosti a zlepšují peristaltiku střev.

Topinambury se dají jíst v syrovém stavu, chutnají trochu jako sladká kedluben, ale dá se z nich i úspěšně vařit. Krom toho se mohou sušit, zavářet, odšťavňovat a vytvářet z nich sirupy. Slupka se musí důkladně očistit kartáčkem a může se jíst, případně jí oloupeme. Při tepelném zpracovávání se slupka loupe až po uvaření.



Eshop - ekodrogerie, byliny, potraviny

Eshop - ekodrogerie, byliny, potraviny

Potraviny - základ pro každé zdravé jídlo

Potraviny - základ pro každé zdravé jídlo

Recepty - uvařte si něco dobrého

Recepty - uvařte si něco dobrého

Zásady stravování - zásady zdravého vaření

Zásady stravování - zásady zdravého vaření

Složení stravy - co má naše strava obsahovat

Složení stravy - co má naše strava obsahovat