Glykemický index agáve je 30, na rozdíl od cukru (70) nebo medu (90), přesto ale není pro diabetiky agávový sirup nejvhodnější potravinou. Agáve obsahuje vyšší procento fruktózy, která se metabolizuje především v játrech. Játra jsou při větším příjmu fruktózy zatěžována a tento proces může vést k nadměrné tvorbě tuků (ztukovatění jater) a zvyšovat hladinu kyseliny močové. Tím je podporován rozvoj inzulinové rezistence - vznik či zhoršení cukrovky. Nic se tedy nemá přehánět, a v konzumaci sladkého je lepší pěstovat střídmost a sebeovládání.
Agáve je rostlinou, která obsahuje inulin - vlákninu. Inulin je polysacharid, který u rostlin nahrazuje škrob jako zásobní látku. Je to jemný bílý prášek, chuťově působí sladce, ale neštěpí se amylázou, takže živočišný organismus ho neumí využít. Ve střevě se tedy chová jako rozpustná vláknina. Protože bakteriální enzymy ho dokáží rozštěpit, inulin je výživou pro spřízněné střevní bakterie. Inulin je tedy prebiotikum
Agáve je tedy pomocník při zácpě, jeho vláknina na sebe váže vodu a tím ovlivňuje peristaltiku střeva. Agávový sirup podporuje tvorbu žluče, ovlivňuje hladinu cholesterolu, podporuje metabolismus a celkově pomáhá dobré kondici našeho těla. Agávový sirup je bohatý na fruktózu a má tedy všechny výhody náhradního sladidla.
Rostliny agáve mají velkou růžici tlustých listů s ostnatým okrajem, končících obvykle dalším ostnem. Robustní kmen je obvykle krátký, takže listy vypadají, jakoby vyrůstaly přímo z kořene.Každá růžice roste pomalu a kvete pouze jedenkrát. Během kvetení ze středu rostliny vyraší vysoký kmen („stožár") s květy na konci. Poté, co se z něj vyvinou plody se semeny, rostlina odumře, nicméně přežívají přírůstky, které volně vyrůstají ze základny kmene. Agáve jsou blízce příbuzné liliím a nepatří mezi kaktusy. Zdroj- Wikipedie
Agáve je rostlina, kterou vídáme i na našich zahradách. Je to krásná mohutná rostlina se sladkým tajemství ve své dřeni. Kdyby pěstitelé věděli, že jim na zahradě roste cukrárna, možná by obohatili svůj jídelníček o další produkt z vlastních zdrojů. Politá palačinka, nebo vafle agávovým sirupem a navíc z vlastní zahrádky to určitě přiláká i ty nejmlsnější jazýčky. Bůh Stvořitel se postaral i o naplnění potřeb naši chuti a dal nám takovou rozmanitost, že si na své přijde i ten nejnáročnější gurmán.
Text: ZiskejZdravi.cz