Proto tak často slyšíme, že je potřeba jíst ryby a pokud jste vegetariáni či vegani, ryby nahradí právě lněné semínko. Lněný olej obsahuje řadu cenných látek, mezi nimi jsou glyceridy kyseliny palmitinové,stearinové, myristinové, arašínové, olejové, linoleové, linolenové a isolinolenové. Krom toho obsahuje vosk, pryskyřici, soli a bílkoviny. Vidíte sami, že je to cenná a vysoce hodnotná plodina a podporuje mnoho léčivých pochodů.
Lněný olej se doporučuje užívat v množství dvou až tří kávových lžiček denně k obohacení jídla. Jeho chuť může být zpočátku nepříjemná či nezvyklá, ale tomu se vyhnete smícháte-li ho například s olivovým olejem nebo pokud ho budete užívat v pomazánce, polévce či omáčce. Pokud má ale lněný olej nahořklou chuť, je to známka oxidace a pak již olej neužívejte. Lněný olej nemá dobrou tepelnou stabilitu, protože má velmi vysoký obsah polynenasycených mastných kyselin (asi 70%). Musí se tedy užívat co nejvíce čerstvý. Pokud je starší a nahořklý může nám naopak uškodit, protože takový olej podporuje tvorbu nežádoucích volných radikálů a dráždí střeva. Možná proto ho dnes z jídelníčku vytlačily jiné stabilnější oleje, což je ovšem pro náš organismus škoda.
Lněný olej také nezahříváme, protože by se obsah léčivých omega 3 mastných kyselin zničil, ale využijeme jej ve studené kuchyni. Kromě již zmíněných pomazánek ho využijeme na polití brambor, bramborové kaše či do šťouchaných brambor, na těstoviny, saláty a výborný je na rýži a dušené mrkvi. Lněný olej uchováváme vždy v chladničce v temnu. Lněný olej můžeme využít i k masírování či na suchou pokožku.
Léčivé účinky lněného oleje:
- Lněný olej má protivirové, protizánětlivé, antibakteriální a protiplísňové účinky.
- Čistí střeva a upravuje střevní mikroflóru.
- Upravuje peristaltiku a zbavuje zácpy.
- Snižuje krevní tlak a riziko srdečních chorob.
- Upravuje hladinu lipidů a cholesterolu.
- Brání houstnutí krve.
- Zmírňuje obtíže při menstruaci a migrénách.
- Zlepšuje suchou pokožku a lupenku.
- Působí příznivě na klouby.
- Doplňuje nezbytné esenciální mastné kyseliny především Omega 3.
Použití:
2-3 čajové lžičky denně. Možno užívat samostatně, nebo může být olej přimíchán do jídel - dušené mrkve, do rýže, kde působí chuťově příjemně. Vždy ale za studena! S některou potravinou působí tento olej příliš hořce, chce to vyzkoušet. Při zácpě lžička na lačno. Při chemoterapii 1polévková lžíce s jídlem, nejlépe s bílkovinami a něčím, co obsahuje síru (česnek, cibule, pórek, ředkvičky, med..).
Zevně mazat problematická místa na kůži 2x denně.
Text: ZiskejZdravi.cz